Adrian Streinu-Cercel: ”Masca va fi obligatorie categoric până în 2022”

17.01.2021, 13:12
Adrian Streinu-Cercel: ”Masca va fi obligatorie categoric până în 2022”
Adrian Streinu-Cercel: ”Masca va fi obligatorie categoric până în 2022”

Adrian Streinu-Cercel a atras atenția că masca trebuie să rămână obligatorie chiar și după vaccinare și a explicat de ce.

Duminică, după ce i s-a administrat a doua doză de vaccin anti-COVID la Institutul Matei Balș, medicul Adrian Streinu-Cercel a explicat că masca sanitară trebuie să rămână obligatorie chiar și după vaccinare.

“Masca va fi obligatorie categoric până în 2022. Vaccinul ne protejează pe dinăuntru, nu la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos, e posibil să luăm virusul și să îl dăm celor care nu sunt imunizați. Măsurile de precauție de până acum trebuie menținute și chiar întărite, pentru ca imunizarea prin vaccinare și măsurile de protecție să ducă la reducerea foarte rapidă a circulației virusului”, a spus medicul, citat de Digi24.

Etapa a doua de vaccinare în România

Prima etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID din România, dedicată exclusiv personalului medical, s-a desfășurat până la 14 ianuarie, dar va continua până la sfârșitul lunii, în paralel cu etapa a doua, care a început vineri, 15 ianuarie. Până la 15 ianuarie, 168.705 cadre medicale se vaccinaseră deja din totalul estimat de 250.000 persoane eligibile pentru vaccinare în etapa 1. Până la 31 ianuarie a.c., sunt deja programate la vaccinare 42.765 persoane din etapa 1. Prima etapă de vaccinare a început la data de 27 decembrie 2020.

Începând din 15 ianuarie, odată cu declanșarea activităților de vaccinare pentru populația eligibilă pentru etapa a II-a, campania de vaccinare se derulează în același timp cu imunizarea persoanelor din etapa I. Vineri, 15 ianuarie 2021, a început și etapa a doua a campaniei de vaccinare din România, dedicată persoanelor de peste 65 de ani, celor aflate în evidență cu boli cronice și angajaților din domenii sociale și economice esențiale.

Premierul României, Florin Cîțu, a vorbit despre campania de vaccinare. ”Exact de 20 milioane de doze este nevoie și le vom avea, tocmai le-am contractat. Capacitatea înseamnă cam 50.000 de vaccinuri pe zi și este ținta noastră și ne vom ține de ea, până în septembrie 10,4 milioane de persoane vaccinate. Dacă până atunci vor apărea și alte vaccinuri și vor fi aprobate, le vom cumpăra și pe acelea, pentru a vaccina cât mai mulți români”, a spus Florin Cîțu, citat de sursa mai sus-menționată.

citește și...