Primele doze de vaccin Moderna au ajuns în România. Ce recomandă medicii

12.01.2021, 22:43
Primele doze de vaccin Moderna au ajuns în România. Ce recomandă medicii
Primele doze de vaccin Moderna au ajuns în România. Ce recomandă medicii/ FOTO: shutterstock

Marți seară, 12 ianuarie, 14.000 de doze de vaccin Moderna au ajuns în România prin punctul de trecere al frontierei Nădlac 2.

Miercuri dimineață, 13 ianuarie, prima tranșă a vaccinului produs de compania Moderna va ajunge la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino”. Ulterior, dozele de vaccin vor fi distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

Vaccinul Moderna se poate administra în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Prima tranșă a vaccinului Moderna a ajuns în țară

Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a detaliat care sunt diferențele între cele două vaccinuri anti-Covid, produse de companiile Pfizer și Moderna.

‘Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare țînând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare’, a spus Gheorghiță, scrie Digi24.

În România au fost confirmate, până acum, 676.968 de infectări cu coronavirus. În total au murit 16.881 depersoane infectate cu COVID-19.

Un medic de familie renunță la pacienții care nu se vaccinează

Recent, un medic de familie a anunțat că renunță la pacienții care nu se vaccinează împotriva coronavirusului. Doctorul Cătălin Petrencic a dat și un argument pentru declarațiile lui.

El a spus că lucrează într-un cabinet de la țară și imediat după ce s-a vaccinat și-a dorit să facă dovada că are încredere deplină în acest vaccin.

‘Cei mai mulți vor să se vaccineze, dar am și pacienți care refuză vaccinarea. Pentru că se apropie etapa a doua de vaccinare și pentru că am mulți pacienți cronici peste 65 de ani, am început pe cei care s-au prezentat la cabinet să-i întreb cum vor proceda, dacă se vor vaccina sau nu. Vineri am avut 19 persoane, 10 au spus da, 2 nu și 7 că se mai gândesc.

Astăzi am avut o discuție mai aprinsă cu o pacientă cronică, cu mai multe boli, care mi-a spus clar că ea nu se vaccinează. De aici mi-a venit această idee, mi se pare anormal ca un pacient înscris la mine cu asemenea comorbitități să aibă asemenea reacție. Până acum venea, lua rețeta, o consultam, urma indicațiile și acum spune nu la o întrebare, știind că eu m-am vaccinat în urmă cu o săptămână’, a explicat doctorul la DIGI24.

citește și...