Angelina Jolie își încetează rolul în cadrul Agenției ONU pentru refugiați după mai bine de 20 de ani
Angelina Jolie se retrage din rolul de ambasador al agenției ONU pentru refugiați. Actorul premiat cu Oscar a declarat că refugiații sunt “oamenii pe care îi admir cel mai mult în lume” și că acum își va concentra timpul lucrând cu organizațiile conduse de persoanele cele mai direct afectate de conflicte.
Organizația Națiunilor Unite și Angelina Jolie au anunțat vineri dimineață, într-o declarație comună, că Jolie își va încheia rolul de trimis special pentru agenția ONU pentru refugiați, după 21 de ani de muncă umanitară, fiind una dintre cele mai cunoscute fețe publice care reprezintă organizația.
În declarație se precizează că Jolie se va angaja cu o “gamă mai largă de actori pe un set mai larg de probleme umanitare, precum și va lucra mai direct cu organizațiile locale”.
Angelina Jolie își încetează rolul în cadrul Agenției ONU pentru refugiați
“După 20 de ani de muncă în cadrul sistemului ONU, simt că a venit momentul să lucrez diferit, angajându-mă direct cu refugiații și organizațiile locale și sprijinindu-le în promovarea de soluții”, a spus doamna Jolie în declarație.
View this post on Instagram
În comentariile adresate presei în ultimul an, Jolie a făcut aluzie la frustrările legate de ONU și la lipsa unor acțiuni semnificative din partea puterilor mondiale și a agențiilor de ajutor global.
“ONU este înclinată spre interesele și vocea națiunilor puternice”
“Din cauza modului în care a fost înființată ONU, aceasta este înclinată spre interesele și vocea națiunilor puternice, în detrimentul acelor oameni care suferă cel mai mult din cauza conflictelor și a persecuțiilor, ale căror drepturi și vieți nu sunt tratate în mod egal”, a scris Jolie într-un eseu pentru revista Time în iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaților.
Ea a concluzionat că nu are răspunsuri, dar a spus că este în căutarea unei noi căi. Plecarea sa de la Națiunile Unite îi va permite să fie mai eficientă ca persoană din afară, potrivit unei persoane apropiate doamnei Jolie, și să petreacă mai mult timp cu oamenii decât cu sistemul.
Vedeta a efectuat 60 de vizite pe teren
Jolie, în vârstă de 47 de ani, a vizitat zonele de conflict de pe glob, inclusiv Siria, Yemen, Afganistan și Myanmar, efectuând 60 de vizite pe teren din 2001, mai întâi ca ambasador de bunăvoință și apoi, începând cu 2011, ca trimis special al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.
“Angelina Jolie este un partener umanitar important al U.N.H.C.C.R. de foarte mult timp”, a declarat în comunicat Filippo Grandi, înaltul comisar al agenției pentru refugiați.
Puterea de vedetă a lui Jolie, una dintre cele mai celebre actrițe de la Hollywood din epoca sa, a adus camere de filmat și o atenție mai largă asupra oricărui conflict pe care l-a vizitat.
O înregistrare video dintr-o vizită din 2014 cu familii siriene care ajungeau din orașe devastate de război în Valea Bekaa din Liban o arăta pe Jolie stând pe podea cu copii care își pierduseră mama într-o lovitură aeriană și tatăl în război. O fetiță i-a spus lui Jolie că vrea să meargă la culcare pentru a putea visa la mama ei, deoarece noaptea amintirile îi revin.
“Nu am apucat să o întâlnesc pe mama voastră, așa că vreau să știu cum era”, le-a spus Jolie celor doi băieței din videoclip.
Jolie i-a vizitat pe aceiași copii în anul următor, iar una dintre fetițe a sărit în brațele lui Jolie atunci când a văzut-o apropiindu-se de cortul lor. Copiii s-au jucat cu părul ei și s-au așezat pe podea, în brațele ei, în timp ce o puneau la curent cu viața lor.
În luna mai, Jolie a vizitat Ucraina, făcând voluntariat în cadrul unor organizații neguvernamentale locale din orașul Lviv, situat în vestul țării, în calitate personală și în afara rolului oficial pe care îl are în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Călătoria a părut să fie primul semn că se pregătește să se despartă de organizația globală.
Națiunile Unite se confruntă cu numeroase crize
Pierderea celei mai faimoase personalități publice a acesteia vine într-un moment dificil pentru Națiunile Unite, care se confruntă cu numeroase crize care îi secătuiesc resursele. Agenția sa umanitară a declarat în luna august că, din cauza atenției acordate Ucrainei, a avut probleme în a mobiliza atenția și a asigura bani pentru conflictele continue din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.
Unul din șase copii trăiește într-o zonă de conflict
Organizația Națiunilor Unite estimează că un număr record de 100 de milioane de persoane sunt strămutate la nivel mondial, dintre care aproape jumătate sunt copii, din cauza războiului, a schimbărilor climatice și a dezastrelor naturale. Unul din șase copii trăiește într-o zonă de conflict, a raportat anul acesta organizația.
Criticii spun că Organizația Națiunilor Unite a deviat de la misiunea sa principală de prevenire și soluționare a conflictelor, asumându-și în schimb rolul de agenție umanitară globală. Susținătorii săi susțin că ONU joacă un rol crucial în a contribui la atenuarea multor provocări actuale, prin furnizarea de hrană, adăpost și asistență medicală, precum și prin supravegherea programelor de dezvoltare și a celor legate de climă.