416 cazuri noi de infectare cu coronavirus în țara noastră. 1.731 de oameni au murit
Alte 416 de cazuri noi de coronavirus în România au fost anunțate sâmbătă, 4 iulie 2020, pe teritoriul țării noastre.
Bilanțul total al celor infectați până acum cu Sars-Cov-2 urcă la 28.582. În ultima zi, au fost raportate 23 de decese noi. Până astăzi, 1.731 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
Dintre persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19, 20.861 au fost externate, dintre care 19.854 de pacienți vindecați și 1.007 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.
La ATI, în acest moment, sunt internați 223 de pacienți.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 759.037 de teste pentru coronavirus, cu 11.445 mai multe decât vineri.
În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.995 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19.
De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în străinătate au decedat, precizează Hotnews.
Ludovic Orban: ”Aș decide prelungirea stării de alertă”
Premierul României, Ludovic Orban, a afirmat într-un interviu că ar decide prelungirea stării de alertă, din cauza numărului mare de infectări din ultimele zile, dacă ar fi să ia decizia de azi pentru mâine.
„După numărul de cazuri din ultimele zile, dacă astăzi ar trebui să iau decizia cu privire la prelungirea stării de alertă pentru mâine, aş propune prelungirea stării de alertă şi aş decide prelungirea stării de alertă.
Vedem până în data de 15 care va fi evoluţia.
Rămân totuşi încrezător, optimist, fac din nou apel la oameni să nu asculte glasurile de sirenă ale celor care le spun să nu respecte regulile, care îi instigă efectiv să nu se ferească de acest pericol care există.
În măsura în care un număr mare de oameni vor respecta regulile, riscul de infectare se va reduce şi numărul de cazuri se va reduce”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.
Șeful Guvernului a vorbit și despre măsurile de relaxare.
“Nu e firesc să menții foarte multe restricții. Aceste relaxări erau necesare. Relaxările au fost graduale, în urma măsurilor de relaxare a rezultata această creștere a numărului de cazuri. La fiecare măsură de relaxare a crescut interacțiunea dintre oameni.
Problema pe care am avut-o și în starea de urgență, și la trecerea la starea de alertă, și înainte de prelungire, am fost amenințat două săptămâni de liderii politic care conduc majoritatea parlamentară că nu vor vota starea de alertă, că nu e necesară, că virusul nu există.
Oamenii au fost îndemnați să nu respecte regulile, să bagatelizeze riscul, să acționeze ca și cum n-ar exista. Ei sunt iresponsabili și au și provocat consecințe, pentru că unii au ținut cont de recomandări și modele”, a mai spus premierul României.