De ce crește numărul de cazuri COVID-19? Alexandru Rafila a oferit detalii de ultimă oră

02.07.2020, 00:15
De ce crește numărul de cazuri COVID-19? Alexandru Rafila a oferit detalii de ultimă oră
De ce crește numărul de cazuri COVID-19? Alexandru Rafila a oferit detalii de ultimă oră

Numărul mare de noi cazuri de infectare cu coronavirus din ultima săptămână a pus pe jar autoritățile! În ultimele 24 de ore au fost confirmate 388 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19. Până acum, au decedat 1.667 de persoane, iar medicii trag un semnal de alarmă.

Alexandru Rafila a vorbit miercuri seară, 1 iulie, la Digi24 despre zonele turistice care sunt surse mari pentru răspândirea infecției cu virusul din China. Medicul a precizat că dacă nu se poate menține o distanță de 1,5 metri între persoane, atunci masca este necesară și în aer liber.

Numărul cazurilor de coronavirus a explodat

‘În general zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea infecției, mai ales dacă se desfășoară un turism mai puțin organizat. Acolo era ceva mai puțin organizat. Nu erau zone de alimentație publică, hoteluri, era pur și simplu o foarte mare aglomerație în aer liber. 

Noi spunem că masca se folosește în spații închise sau în mijloace de transport. Dacă în aer liber este o foarte mare aglomerație, iar acea distanță minimă de un metru și jumătate în mod evident nu este respectată, atunci și spațiul acesta liber devine propice pentru transmiterea bolii. Cred că nu erau foarte multe persoane într-o astfel de situație – care ar fi utilizat masca’, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

Procentul românilor care au trecut prin infecție

În prima zi din iulie a început și testarea națională pentru populație! Prima dată s-au efectuat teste în județul Ialomița, dar au fost recoltate și câteva din București.

‘Toate probele care sosesc sunt însoțite de un cod de bare, care este automat încărcat în platforma STS. Au început să se facă câteva prelevări în câteva locații. Prima este județul Ialomița și câteva au fost efectuate și în București.

Este un eșantion care este calculat într-un fel anume, dar este și un pas de numărare să asigurăm cât mai mult corectitudinea aleatoare a persoanelor care sunt participante și evident cu consimțământul lor. Noi credem că la sfârșitul lunii august o să avem încheiate recoltările și cea mai mare parte din rezultate la dispoziție’, a declarat Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

citește și...