Regina muzicii pop sovietice, premiată de Putin, condamnă războiul liderului rus împotriva Ucrainei. Vedeta a cerut să fie inclusă pe lista agenților străini

19.09.2022, 16:50

Vedeta pop Alla Pugacheva denunță invazia Rusiei în Ucraina și “moartea băieților noștri pentru scopuri iluzorii”.  Totodată, cântăreața a cerut Ministerului rus de Justiție să o listeze ca agent străin alături de soțul ei, Maxim Galkin. Vineri, Ministerul Justiției l-a inclus pe soțul lui Pugacheva, prezentatorul TV Maxim Galkin, în lista persoanelor fizice-agenți străini. „Vă cer să mă înscrieți în rândurile agenților străini ai țării mele iubite. Sunt solidară cu soțul meu”, a scris ea.

Alla Pugacheva, regina muzicii pop sovietice, a denunțat războiul președintelui Vladimir Putin în Ucraina, spunând că acesta ucide soldați pentru scopuri “iluzorii”, împovărând oamenii obișnuiți și transformând Rusia într-un stat paria.

De la invazia din 24 februarie, Rusia a luat măsuri drastice împotriva disidenței, cu amenzi pentru artiștii care fac comentarii împotriva războiului. Televiziunea de stat îi cataloghează pe critici drept “trădători ai patriei”, potrivit BBC.

Cea mai faimoasă femeie din Rusia a cerut să fie inclusă pe lista agenților străini

Pugacheva, în vârstă de 73 de ani, o icoană sovietică și apoi post-sovietică, care este, fără îndoială, cea mai faimoasă femeie din Rusia, a cerut Rusiei să o clasifice, de asemenea, ca “agent străin”, după ce soțul ei, comediantul de televiziune Maxim Galkin, a fost trecut pe această listă.

“Vă cer să mă includeți și pe mine pe lista agenților străini din țara mea iubită”, a declarat Pugacheva duminică pe Instagram, în fața Ministerului rus al Justiției și a celor 3,5 milioane de urmăritori ai săi.

Critica artistei este periculoasă în Rusia modernă

“Pentru că sunt solidară cu soțul meu, care este o persoană onestă și etică, un patriot rus adevărat și incoruptibil, care își dorește doar prosperitate, pace și libertate de exprimare în Patria sa”, a mai spus Pugacheva.

Pugacheva a spus că viețile rușilor sunt secătuite de conflict. Ea nu a folosit cuvântul “război”, dar și-a exprimat clar dezaprobarea față de ceea ce Kremlinul numește “operațiune militară specială”.

O astfel de critică din partea uneia dintre cele mai faimoase persoane din Rusia – cunoscută de generații întregi pentru hituri precum cântecul “Million Scarlet Roses” din 1982 și filmul “The Woman who Sings” din 1978 – este rară și potențial periculoasă în Rusia modernă.

De asemenea, indică nivelul de îngrijorare în cadrul elitei rusești mai largi cu privire la război.

“Agent străin”

Etichetarea cuiva drept “agent străin” este adesea primul semn de probleme serioase din partea autorităților. Eticheta are conotații negative din epoca sovietică, iar cei care o poartă trebuie să o plaseze în mod vizibil pe tot conținutul pe care îl publică. De asemenea, aceștia se confruntă cu cerințe financiare și birocratice dificile.

În trecut, Pugacheva a fost premiată atât de Putin, cât și de primul președinte al Rusiei, Boris Elțîn. La moartea lui Mihail Gorbaciov, ea l-a lăudat pe ultimul lider sovietic pentru că a permis libertatea și a respins violența.

În prezent, Putin prezintă războiul din Ucraina ca pe o acțiune de prevenire a încercărilor occidentale de a distruge Rusia – un complot despre care spune că va eșua la fel ca invaziile naziștilor în 1941 și a lui Napoleon în 1812.

Ucraina spune că luptă împotriva unei ocupații de tip imperial din partea Rusiei și că nu se va opri până când ultimul soldat nu va fi expulzat.

Invazia rusă a ucis zeci de mii de oameni, a declanșat un val inflaționist în economia globală și a ridicat tensiunile geopolitice la niveluri nemaiîntâlnite de la criza rachetelor din Cuba din 1962.

 

citește și...