Xi Jinping a refuzat să ia cina cu Vladimir Putin după întâlnirea din Uzbekistan. Ce a declarat liderul rus

16.09.2022, 14:30
Xi Jinping a refuzat să ia cina cu Vladimir Putin după întâlnirea din Uzbekistan. Ce a declarat liderul rus
Chinese President Xi Jinping attends a meeting of the council of heads of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) member states at a summit in Samarkand, Uzbekistan September 16, 2022. Sultan Dosaliev/Kyrgyz Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Președintele chinez Xi Jinping a ratat cina cu dictatorul rus Vladimir Putin și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan la Samarkand. Xi Jinping nu a apărut în fotografiile de grup publicate în seara zilei de 15 septembrie, când participanții la reuniune, printre care Putin și Erdogan, au mers la cină. Acest lucru este relatat de Reuters, citând o sursă din cadrul guvernului din Uzbekistan.

Xi Jinping , care efectuează prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei, participă săptămâna aceasta la o reuniune a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China și Rusia, în orașul uzbec Samarkand.

Cu toate acestea, el a fost absent din fotografiile de grup publicate joi târziu, când liderii, inclusiv președintele rus Vladimir Putin și cel turc Tayyip Erdogan, au mers la cină, transmite Reuters.

De ce a a refuzat liderul chinez să ia cina cu Vladimir Putin

O sursă guvernamentală uzbecă a confirmat absența lui Xi și a declarat că delegația chineză a invocat drept motiv politica sa COVID-19.

La Beijing, Ministerul chinez de Externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Ce a declarat Vladimir Putin

Xi, în vârstă de 69 de ani, urmează să obțină un al treilea mandat istoric de conducere la un congres al Partidului Comunist care va începe luna viitoare.

Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit joi în Samarkand. Președintele rus a declarat că înțelege faptul că liderul chinez s-a arătat „îngrijorat” de situația din Ucraina, ceea ce reprezintă o recunoaștere surprinzătoare a fricțiunilor existente între Moscova și Beijing în privința războiului din Ucraina, informează Reuters.

„Apreciem în mod deosebit poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în privința crizei din Ucraina”, i-a declarat Putin lui Xi în cadrul primei întrevederi pe care cei doi șefi de stat o au de la începutul invaziei ruse în Ucraina. „Vă înțelegem semnele de întrebare și grija pe care ați manifestat-o. În cadrul întrevederii de astăzi, vom explica, evident, poziția noastră”, a declarat Vladimir Putin.

citește și...