Armata chineză a început să-și mute tancurile aproape de Taiwan. “Cei care se joacă cu focul vor pieri”

02.08.2022, 19:05

China a promis să “lupte până la moarte”, în timp ce nave de război, tancuri și avioane de luptă au fost desfășurate pe fondul temerilor că un război ar putea exploda deasupra Taiwanului. În timp ce tensiunile cresc între SUA și China din cauza Taiwanului, tancuri chinezești au fost văzute rulând pe o plajă din Fujian în fața turiștilor nedumeriți din regiune

Beijingul este furios și a amenințat că va lua măsuri, acuzând SUA că îi provoacă în legătură cu insula separatistă, despre care Partidul Comunist susține de mult timp că aparține Chinei. Beijingul susține că insula îi aparține, dar locuitorii din Taiwan spun că sunt o națiune separată.

China se teme de mult timp că va lansa un asalt amfibiu în stil D-Day asupra Taiwanului – ceea ce unii analiști au numit Z-Day, potrivit The Sun.

Tancuri chinezești au fost văzute pe plajele aglomerate

Imagini din China par să arate tancuri și rachete adunate pe o plajă publică, în timp ce tensiunile legate de situația cu SUA și Taiwan cresc.

Videoclipul îngrijorător arată echipamentul militar împreună cu soldați din Armata Populară de Eliberare (APL) îndreptându-se spre insula Pingtan. Alte imagini arată o cantitate mare de echipament militar în mișcare în provincie, inclusiv tancuri pe trenuri și coloane de vehicule care blochează Xiamen.

Vzita lui Nancy Pelosi ar putea încălca politica “O singură China”

Partidul Comunist Chinez (PCC), aflat la guvernare, s-a înfuriat din cauza vizitei înaltului oficial american, președintele Nancy Pelosi, și a început să zboare cu avioane cu reacție în apropierea frontierei maritime a Taiwanului.

Deși călătoria nu se află sub ordinele președintelui Joe Biden – Pelosi se află acolo în calitate de reprezentantă a Congresului – este probabil ca PCC să considere vizita drept o încălcare a politicii “O singură China”.

Oficialii americani și-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la siguranța lui Pelosi în această vizită, care nu a fost aprobată în mod expres de Casa Albă sau de președintele Joe Biden.

Iar joi, într-o convorbire telefonică amenințătoare, Biden a fost avertizat de președintele Xi Jinping: “Cei care se joacă cu focul vor pieri”.

Analiștii au declarat că răspunsul Washingtonului la aceste planuri și reacția febrilă a Chinei au însemnat că este greu de dezescaladat situația fără ca vreuna dintre țări să pară slabă.

Pelosi – o susținătoare declarată a Taiwanului – era programată inițial să călătorească la Taipei în aprilie, dar s-a retras în ultimul moment după ce a fost testată pozitiv la Covid.

Taiwanul este considerat a fi un punct fierbinte între Washington și Beijing – o eventuală invazie ar putea forța SUA să abandoneze insula sau să se confrunte cu un război pe scară largă cu China.

Naționaliștii chinezi s-au refugiat în Taiwan după ce comuniștii au câștigat războiul civil de pe continent în 1949, iar insula a rămas independentă de atunci.

Cu toate acestea, Beijingul a insistat întotdeauna în mod agresiv asupra faptului că Taiwanul îi aparține de drept – și a promis să se “unifice” cu insula până în 2050.

citește și...