„Vrem să trăim! Vreau să văd soarele”. Femeile și copiii adăpostiți la Azovstal sunt disperați și rămân fără mâncare. Cum au fost filmați ucrainenii închiși în buncăr de două luni

26.04.2022, 16:00
„Vrem să trăim! Vreau să văd soarele”. Femeile și copiii adăpostiți la Azovstal sunt disperați și rămân fără mâncare. Cum au fost filmați ucrainenii închiși în buncăr de două luni
FILE PHOTO: Children chat as they take shelter amid Russia's invasion of Ukraine in a bunker said by Ukraine’s Azov Battalion to be in Azovstal steelworks in Mariupol, Ukraine in this screen grab taken from a handout video released on April 18, 2022. Azov Battalion/Handout via REUTERS

Un filmuleț sfâșietor de la Mariupol face înconjurul internetului. Filmat în fabrica de oțel Azovstal asediată din orașul ucrainean Mariupol, acest videoclip arată femei și copii cerând să vadă soarele și să se întoarcă acasă la familiile lor, spunând că „au rămas fără puteri”. Mii de oameni sunt adăpostiți și spun că proviziile de hrană și apă le mai ajung doar pentru câteva zile.

Femeile și copiii care se adăpostesc într-o fabrică siderurgică gigantică din Mariupol, care este ultimul adăpost al  ucrainenilor ai orașului-port din sud, au declarat într-un videoclip difuzat sâmbătă că sunt disperați și rămân fără mâncare.

Videoclipul a fost lansat de batalionul Azov, care a fost înființat de naționaliștii pro-ucraineni în 2014, încorporat ulterior ca regiment în garda națională a Ucrainei și a jucat un rol proeminent în apărarea orașului Mariupol.

Femeile și copiii adăpostiți la Azovstal sunt disperați

Reuters nu a putut verifica în mod independent unde sau când a fost filmat videoclipul. O persoană care vorbește în videoclip menționează că data înregistrării este 21 aprilie.

Videoclipul prezintă soldați care aduc hrană pentru civili despre care batalionul spune că se adăpostesc în complexul Azovstal.

“Vreau să văd soarele”

O femeie care ține în brațe un copil mic a spus că oamenii din fabrică au rămas fără alimente: „Ne dorim foarte mult să mergem acasă”, a spus ea.

Forțele ruse loveau complexul Azovstal cu lovituri aeriene și încercau să-l asalteze, a declarat sâmbătă consilierul prezidențial Oleksiy Arestovici, deși Moscova a declarat săptămâna aceasta că va bloca centrala. Peste 1.000 de civili se află în fabrică împreună cu trupele care o apără, potrivit autorităților ucrainene.

Un băiat fără nume din videoclip a spus că era disperat să iasă după ce a stat izolat în fabrică timp de două luni. “Vreau să văd soarele pentru că aici este întuneric, nu ca afară.”, a spus el.

Videoclipul a arătat femei purtând uniforme cu designul Azovstal, pe care Reuters a verificat, se potrivea în imaginile de fișier.

”În numele tuturor locuitorilor din Mariupol, fac un apel către întreaga lume. Vă rog, ajutați-ne! Vrem să trăim! Vrem să trăim în orașul nostru, în țara noastră. Vrem să trăim normal, în liniște. Ne-am săturat de aceste bombardamente, de aceste atacuri aeriene constante pe pământul nostru. Cât va mai dura? De cine suntem „salvați” aici? Nu înțeleg”, spune o persoană.

“Mai avem apă pentru cel mult o săptămână. Și mâncare la fel”

O altă persoană spune: “De două luni. De două luni nu ieșim de aici, nici copiii, nu iese nimeni. Mai avem apă pentru cel mult o săptămână. Și mâncare la fel”.

O femeie a spus că s-a adăpostit în fabricile siderurgice din 27 februarie, la doar câteva zile după ce Rusia a lansat invazia Ucrainei.

“Suntem rude ale muncitorilor. Dar acesta părea a fi cel mai sigur loc în momentul în care am venit aici, atunci casa noastră a fost bombardată și a devenit nelocuibilă”, a spus ea.

Forțele ruse au asediat și bombardat Mariupol încă din primele zile ale războiului, lăsând în ruine un oraș care găzduiește de obicei peste 400.000 de oameni. O nouă încercare de evacuare a civililor a eșuat sâmbătă, a declarat un consilier al primarului Mariupol.

citește și...