Coșmarul unei femei din Ucraina, care a fost prinsă de soldații ruși: „M-au dezbrăcat! Eram goală și mi-au făcut fotografii”. Ce au pozat militarii lui Vladimir Putin pentru a o batjocori

21.04.2022, 13:19

Volodymyr Khropun și Iulia Ivannikova-Katsemon spun că au ajutat oamenii să fugă din satele de pe linia frontului din nordul Ucrainei când au fost reținuți de soldații ruși timp de două zile în martie. Însă, cei doi  voluntari ucraineni ai Crucii Roșii s-au confruntat cu clipe de cosmar. ”A trebuit să mă dezbrac. Eram goală. Apoi mi-au făcut fotografii”, mărturisește supraviețuitoarea.

Ambii au spus că lucrau ca voluntari pentru Crucea Roșie locală când au fost luați prizonieri, interogați și acuzați că au transmis informații despre activitatea forțelor ruse către cealaltă parte. Cei doi neagă această acuzație.

Voluntarii au spus că au fost ținuți atunci împreună cu alți 40 de prizonieri pe podeaua de beton a unei fabrici din apropiere, cu mâinile legate.

Clipe de coșmar pentru o femeie din Ucraina

Cei doi au spus că au fost ținuți într-o cameră neîncălzită din Dymer, înghesuiți pe saltele subțiri și bucăți de carton. În jur de 40 de deținuți erau înghesuiți în același spațiu.

Iulia Ivannikova-Katsemon a mărturisit că a trecut prin momente de coșmar, fiind obligată să se dezbrace. Mai mult, soldații ruși au fotografiat-o și au bătut-o. În arest, femeii i s-a spus că va fi trimisă în Siberia.

 „M-au dezbrăcat! Eram goală și mi-au făcut fotografii”

”Mai întâi a trebuit să mă dezbrac. Eram goală. Apoi mi-au făcut fotografii cu cicatricile, am câteva, mi le-au descris. Apoi au turnat apă peste mine și m-au bătut. În arest mi-au spus că nu le mai sunt de folos, că au primit de la mine toate informațiile pe care le-au vrut și că pot să mă elibereze. Dar înainte de asta îmi spuneau că voi fi trimisă tocmai în Siberia, să lucrez acolo la tăiat de lemne”, spune Iulia Ivannikova-Katsemon.

Li se dădea mâncare o dată sau de două ori pe zi. De cele mai multe ori erau biscuiți și uneori se aducea o oală cu mâncare gătită. Erau doar două linguri de plastic pentru 40 de persoane, așa că unii și-au folosit mâinile, iar alții bucăți de hârtie întinse pe podea, transmite presa internațională.

În plus, foștii captivi au spus că, la un moment dat, un soldat rus a tras un glonț în aer pentru a-i intimida.

”Una dintre dorințele pe când eram întemnițat era ca, atunci când voi fi eliberat, și eram sută la sută sigur că voi fi, să strig lumii întregi că acești ticăloși trebuie prinși și tratați ca niște mărfuri, așa cum au făcut ei cu noi. Dar mai târziu m-am liniştit. Pentru că nu sunt ca ei. Nu vreau să fiu ca ei. Ar trebui pedepsiți într-un mod civilizat”, spune Volodimir Hropun.

Pe 8 aprilie, Khropun și Ivannikova-Katsimon au primit hainele înapoi și duși în Crimeea, după care au fost duși pe un teritoriu controlat de Kiev, au spus foștii captivi. Ei nu știu de ce au fost aleși, dar au remarcat că ceilalți deținuți din Dymer au rămas în captivitate. Ivannikova-Katsimon a spus că, după captivitate, a trebuit să poarte un corset medical și să ia calmante.

Crucea Roșie Ucraineană a confirmat că tinerii erau voluntari pentru organizație. Amândoi fuseseră dati dispăruti.

86 de militari ucraineni ținuți în captivitate în Rusia

Pe 11 aprilie, Lyudmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului al Parlamentului ucrainean, a declarat pentru The Insider că 86 de militari ucraineni ținuți în captivitate în Rusia, inclusiv 15 femei, au fost supuși torturii și relelor tratamente. Femeile captive au fost forțate să se dezbrace în fața bărbaților, să se ghemuiască, să-și radă părul din cap și au primit ordin să spună la camera de filmat, în rusă, că sunt fericite în Rusia.

„Avem dovezi că atât femeile cât și bărbații prizonierii au fost torturați. Femeile au fost duse prin Belarus la Bryansk, unde au fost ținute în condiții dure, uneori fără mâncare și apă, și au fost umilite în sensul literal – au fost forțate să se dezbrace să se ghemuiască în fața bărbaților, să se radă pe cap, aceasta fiind pedeapsa de închisoare a soldaților ruși”, a spus Denisova.

citește și...