„Vreau să mă întorc la familia mea – și nu într-un sicriu”. Soldații ruși refuză să mai lupte în Ucraina
Pregătiți să facă față consecințelor, multe trupe ruse nu se supun ofițerilor lor și nu sunt dispuși să plece în Ucraina. Soldații unei brigăzi de elită a armatei ruse, care au văzut că luptele acerbe cu forțele ucrainene s-au încheiat în februarie când a început războiul, nu s-au arătat dispuși să se pregătească pentru o a doua desfășurare la începutul lunii aprilie de teamă, relatează The Guardian.
Potrivit publicației, numărul soldaților care refuză să meargă în Ucraina este necunoscut, dar sunt sute sau chiar mii.
În absența stării de război în Federația Rusă, este dificil să inițiezi proceduri împotriva lor pentru nerespectarea unui ordin, așa că comandanții fac presiuni asupra subordonaților lor, folosindu-se de persuasiune, amenințări și demiteri.
„Vreau să mă întorc la familia mea – și nu într-un sicriu”
Împreună cu alți opt colegi, Dmitri, un membru al unității care a cerut să nu fie identificat cu numele său real, le-a spus comandanților săi că refuză să se alăture invaziei. „Erau furiosi. Dar s-au calmat în cele din urmă pentru că nu puteau face mare lucru”, a spus el.
Dmitri și alți opt au spus ofițerilor lor că nu vor să se alăture invaziei. El a fost apoi transferat la Belgorod, un oraș rusesc aproape de granița cu Ucraina. „Am slujit cinci ani și contractul meu se încheie în iunie. Îmi voi servi timpul rămas și apoi plec de aici”, spune el. „Nu am de ce să-mi fie rușine. Nu suntem oficial într-o stare de război, așa că nu m-au putut obliga să plec”, adaugă el.
Trupele care refuză să lupte în Ucraina nu pot fi urmărite penal
Potrivit regulilor din armata rusă, trupele care refuză să lupte în Ucraina pot fi destituite, dar nu pot fi urmărite penal, a spus Mihail Beniaș, un avocat care îi sfătuiește pe soldații care aleg această opțiune.
Acesta spune că sute și sute de soldați au fost în contact cu echipa sa de avocați pentru a primi sfaturi despre cum ar putea evita să fie trimiși la luptă. Printre aceștia s-au numărat și 12 membri ai gărzii naționale din orașul Krasnodar, din sudul Rusiei, care au fost concediați după ce au refuzat să plece în Ucraina.
Autoritățile ruse și-au intensificat în liniște eforturile de a recruta noi soldați, deoarece a devenit clar că o victorie rapidă în Ucraina era greu de obținut.
O investigație a BBC Rusia a arătat că ministerul rus al Apărării a umplut site-urile de angajare cu posturi vacante, oferind persoanelor fără experiență de luptă oportunități de a se alătura armatei cu contracte profitabile pe termen scurt.