Vladimir Putin va părăsi Rusia pentru prima dată de la începutul războiului

27.06.2022, 17:53

Vladimir Putin a rămas în Rusia de când a lansat o invazie în Ucraina în februarie – care a dus la moartea a mii de oameni și la strămutarea a altor milioane.  Vladimir Putin urmează să se aventureze din Rusia pentru prima dată de când a ordonat trupelor ruse să intre în Ucraina și a reușit să evite un atentat asupra vieții sale. Călătoriile vor marca, de asemenea, prima călătorie în afara Rusiei de când Putin a supraviețuit unei tentative de asasinat raportată în urmă cu două luni, susțin serviciile de informații ucrainene.

De când Putin a lansat o invazie a Ucrainei în februarie a acestui an, el nu s-a aventurat să iasă din Rusia.

Mii de oameni au murit în urma războiului, milioane de familii strămutate, iar acțiunile lui Putin au avut implicații financiare grave asupra lumii occidentale – inclusiv creșterea prețurilor la combustibil, potrivit dailystar.co.uk.

Vladimir Putin va părăsi Rusia pentru prima dată

Însă rapoartele de astăzi susțin că președintele rus va călători în curând în două state mici foste sovietice din Asia Centrală.

Pavel Zarubin, corespondentul la Kremlin al postului de televiziune de stat Rossiya 1, a declarat că Putin va vizita Tadjikistanul și Turkmenistanul și apoi se va întâlni cu președintele indonezian Joko Widodo  la Moscova.

Prima călătorie a liderului rus de când a supraviețuit unei tentative de asasinat

La Dușanbe, Putin se va întâlni cu președintele tadjik Imomali Rakhmon, un apropiat al Rusiei și cel mai longeviv conducător al unui fost stat sovietic. La Ashgabat, el va participa la un summit al națiunilor caspice, după cum a raportat Reuters.

Călătoriile sunt planificate pentru 30 iunie și 1 iulie, unde Putin se va întâlni cu președintele belarus Alexander Lukașenko, a citat agenția de presă RIA.

Călătoriile vor marca, de asemenea, prima călătorie în afara Rusiei de când Putin a supraviețuit unei tentative de asasinat raportată în urmă cu două luni, susțin serviciile de informații ucrainene.

O lovitură asupra tiranului la începutul invaziei sale asupra Ucrainei a eșuat și s-a dovedit a fi nimic altceva decât o „tentativă nereușită” la viața lui, potrivit șefei de informații pentru apărare al Ucrainei.

Kyrylo Budanov a susținut că Putin a fost atacat în Caucaz într-un complot de asasinat, care a rămas ascuns de când s-a întâmplat.

Într-un interviu difuzat pe 24 mai, Budanov a declarat că Putin a fost „atacat”.

Budanov a spus: „El a fost atacat în prima linia, după cum spuneau reprezentanții Caucazului nu cu mult timp în urmă.
„Aceasta este o informație nepublică. Încercare absolut nereușită, dar a avut loc într-adevăr… A fost acum aproximativ două luni.”

citește și...