Vladimir Putin promovează armele rusești în fața aliaților săi străini. “Au fost folosite de mai multe ori în operațiuni de luptă reale”

17.08.2022, 13:04

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să vândă arme avansate aliaților la nivel global și să coopereze în dezvoltarea tehnologiei militare, după aproape șase luni de război în Ucraina, în care armata sa a avut rezultate mai slabe decât se aștepta.

În condițiile în care forțele sale au fost înfrânte din cele mai mari două orașe ale Ucrainei și avansează lent și cu costuri ridicate în provinciile estice, războiul s-a dovedit până acum o “vitrină” neconvingătoare pentru industria de armament a Rusiei.

Dar Putin, care s-a adresat luni la o expoziție de arme din afara Moscovei, a insistat asupra faptului că armamentul rusesc este extrem de avansată față de concurență.

Putin promovează armele rusești în fața aliaților săi străini

Rusia își prețuiește legăturile puternice cu America Latină, Asia și Africa și este pregătită să furnizeze aliaților din aceste țări o gamă completă de arme, de la arme de calibru mic la vehicule blindate, artilerie, avioane de luptă și drone, a spus el. “Aproape toate acestea au fost folosite de mai multe ori în operațiuni de luptă reale”.

El a spus că oferta Rusiei include arme de înaltă precizie și robotică.

Majoritatea sistemelor de armament au fost “folosite în operațiuni de luptă reale”

“Multe dintre ele sunt cu ani, sau poate decenii înaintea omologilor lor străini, iar în ceea ce privește caracteristicile tactice și tehnice sunt semnificativ superioare acestora.”

Rusia se află pe locul al doilea după Statele Unite, cu vânzări de arme de aproximativ 15 miliarde de dolari pe an, aproape o cincime din piața globală de export.

În perioada 2017-2021, 73% din aceste vânzări au mers către doar patru țări – India, China, Egipt și Algeria -, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.

Analiștii militari occidentali au declarat că luptele Rusiei împotriva unui adversar mult mai mic în Ucraina ar putea submina argumentele de vânzare ale lui Putin.

“Odată cu prăbușirea relațiilor economice cu Occidentul, Rusia este și mai dependentă de comerțul cu arme decât era înainte, așa că nu este surprinzător faptul că Putin este atât de dornic să le promoveze la cât mai mulți clienți non-occidentali”, a declarat Ruth Deyermond, lector senior în cadrul Departamentului de Studii de Război de la King’s College din Londra.

Întrebat ce sisteme de arme rusești au avut cele mai slabe performanțe în Ucraina, generalul american în retragere Ben Hodges a citat evaluări ale oficialilor americani din domeniul apărării potrivit cărora Rusia a suferit rate de eșec de până la 60% pentru unele dintre rachetele sale ghidate cu precizie.

Sancțiunile occidentale impuse împotriva Rusiei au ridicat, de asemenea, semne de întrebare cu privire la capacitatea acesteia de a se aproviziona cu componente și de a asigura întreținerea armelor pe care le vinde, a adăugat Hodges, fost comandant al forțelor armatei americane în Europa.

Șeful conglomeratului de stat din domeniul apărării Rostec, Serghei Chemezov, a declarat că acțiunile militare din Ucraina nu au afectat exporturile de arme.
“Anul acesta am semnat deja contracte cu clienți străini în valoare de peste un trilion de ruble (16 miliarde de dolari). Această cifră depășește unele cifre anuale din ultimii 10 ani”, a declarat Chemezov în cadrul forumului, citat de agențiile de presă rusești.

 

 

citește și...