Vladimir Putin spune că nu ar exista “niciun câștigător” într-un război nuclear. “Răspunsul Rusiei va fi imediat”

02.08.2022, 15:02
Vladimir Putin spune că nu ar exista niciun câștigător într-un război nuclear. Răspunsul Rusiei va fi imediat
Vladimir Putin, în carantină. Mai multe persoane din anturajul său, infectate cu COVID-19

Vladimir Putin a lansat un avertisment explicit împotriva unui conflict nuclear, în timp ce ONU afirmă că lumea “se îndreaptă spre o catastrofă”. Liderul rus a declarat că nu ar exista “niciun învingător” într-un război nuclear și că un astfel de conflict nu ar trebui să fie declanșat niciodată. El a făcut aceste remarci într-o scrisoare adresată unei conferințe privind Tratatul de neproliferare nucleară (TNP).

“Pornim de la faptul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că acesta nu ar trebui declanșat niciodată, iar noi susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale”, a scris el.

Comentariile sale atrag atenția în condițiile în care îngrijorarea globală cu privire la o confruntare nucleară a crescut după invazia Rusiei din februarie.
Într-un discurs de după invazie, Putin s-a referit la arsenalul nuclear al Rusiei și a avertizat puterile externe împotriva oricărei încercări de a interveni în Ucraina, potrivit independent.co.uk.

“Răspunsul Rusiei va fi imediat”

“Oricine încearcă să ne împiedice… trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat. Și vă va duce la astfel de consecințe pe care nu le-ați întâlnit niciodată în istoria voastră”, a spus el.

La conferință a fost audiat și șeful Organizației Națiunilor Unite, care a avertizat lumea că “omenirea se află la o singură neînțelegere, la o singură eroare de calcul, de anihilarea nucleară”.

Ce a declarat secretarul general al ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut acest avertisment în deschiderea reuniunii la nivel înalt, amânată de mult timp, pentru a revizui tratatul istoric vechi de 50 de ani, menit să prevină răspândirea armelor nucleare și, în cele din urmă, să realizeze o lume fără arme nucleare.

El a citat în special războiul din Ucraina și amenințarea armelor nucleare în conflictele din Orientul Mijlociu și Asia, două regiuni “care se îndreaptă spre o catastrofă”.

El a cerut participanților la conferință să consolideze și să reafirme de urgență “norma veche de 77 de ani împotriva utilizării armelor nucleare”; să lucreze fără încetare pentru eliminarea armelor nucleare prin noi angajamente de reducere a arsenalelor; să abordeze “tensiunile care se încing în Orientul Mijlociu și Asia”; și să promoveze utilizarea pașnică a tehnologiei nucleare.

“Generațiile viitoare contează pe angajamentul dumneavoastră de a vă îndepărta de abis”, le-a spus el miniștrilor și diplomaților. “Acesta este momentul nostru de a îndeplini acest test fundamental și de a ridica norul anihilării nucleare o dată pentru totdeauna”.

În vigoare din 1970, Tratatul de neproliferare, cunoscut sub numele de TNP, are cea mai largă adeziune dintre toate acordurile de control al armelor, având 191 de țări ca membri.

În conformitate cu prevederile sale, cele cinci puteri nucleare inițiale – SUA, China, Rusia (pe atunci Uniunea Sovietică), Regatul Unit și Franța – au convenit să negocieze în vederea eliminării în cele din urmă a arsenalelor lor, iar națiunile fără arme nucleare au promis să nu le achiziționeze în schimbul garanției de a putea dezvolta energia nucleară în scopuri pașnice.

India și Pakistan, care nu au aderat la TNP, au continuat să obțină bomba. Se crede că Israelul, țară nesemnatară, ar avea un arsenal nuclear, dar nu confirmă și nici nu infirmă acest lucru.

citește și...