Vladimir Putin, obligat să majoreze prețul la vodcă din cauza sancțiunilor impuse după invazia din Ucraina

28.09.2022, 20:22

Ministerul de Finanțe al Rusiei a dezvăluit planurile de majorare a prețului la vodcă – precum și la alte tipuri de alcool – în 2023, acuzând impactul sancțiunilor după invazia din Ucraina. “Nu ne putem dezvolta în mod izolat de restul lumii. În lumea de astăzi, nu poți, știți, să încercuiești totul cu o busolă și să ridici un gard imens, pur și simplu nu este posibil.”

Rusia a fost nevoită să crească prețul la vodcă din cauza impactului sancțiunilor occidentale după invazia lui Vladimir Putin în Ucraina.

Și alte tipuri de alcool vor avea prețuri mai mari, conform planurilor Ministerului de Finanțe, care urmează să fie puse în aplicare din ianuarie 2023, relatează agenția de presă de stat RIA Novosti, potrivit dailystar.co.uk. 

Prețul la vodcă crește

Firmele rusești de băuturi alcoolice au avut dificultăți în a pune mâna pe anumite “echipamente, accesorii și consumabile” din cauza măsurilor economice.

Potrivit unui proiect al noilor planuri, prețul minim al alcoolului puternic (cum ar fi vodca) va crește de la 261R (4,16 lire sterline) la 281R (4,48 lire sterline) pentru o sticlă de 0,5 litri.

“Nu ne putem dezvolta în mod izolat de restul lumii”

Se pare că brandy-ul va crește de la un preț minim de 349R (5,56 £) la 375R (5,97 £) pentru o sticlă de 0,5 litri. Cognacul, în special, va crește de la 480R (7,65 £) la 517R (8,24 £) pentru o sticlă de aceeași mărime.

Tiranul a declarat: “Aceasta este o provocare uriașă pentru țara noastră. Realizând cantitatea colosală de dificultăți cu care ne confruntăm, vom căuta noi soluții într-o manieră energică și competentă. În mod clar, nu ne putem dezvolta în mod izolat de restul lumii. În lumea de astăzi, nu poți, știți, să încercuiești totul cu o busolă și să ridici un gard imens, pur și simplu nu este posibil.”

Sancțiunile au inclus întreruperea accesului mai multor bănci rusești importante la sistemul de plăți SWIFT și înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei.

CNN a raportat că aproape 1 trilion de dolari (0,93 miliarde de lire sterline) din activele rusești au fost înghețate la doar o săptămână după ce Putin a trimis pentru prima dată tancuri peste graniță în februarie.

Alte măsuri au inclus controale la export – cum ar fi restricționarea de către SUA a accesului Rusiei la componente tehnologice – și companii multinaționale precum Apple, Ikea și General Motors au tăiat legăturile cu țara.

citește și...