Rusia ar putea intra într-o criză de Botox. ”Scăderea ofertei de Botox provoacă deja îngrijorare în rândul clinicilor”

02.06.2022, 16:00

Clinicile rusești se pregătesc pentru o penurie de  Botox pe fondul ieșirii afacerilor occidentale din cauza războiului din Ucraina, a informat joi cotidianul de afaceri Kommersant, citând cercetători farmaceutici. „Scăderea ofertei de Botox provoacă deja îngrijorare în rândul clinicilor”, a spus Iulia Frangulova, co-fondatoare a asociației ruse a clinicilor de medicină estetică NAKEM.

Importurile de Botox cosmetic și medical au înregistrat o scădere de trei ori la 74.500 de unități în ianuarie-martie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit consultanței RNC Pharma.

„Scăderea ofertei de Botox provoacă deja îngrijorare în rândul clinicilor”, a spus Yulia Frangulova, co-fondatoare a asociației ruse a clinicilor de medicină estetică NAKEM.

Stocurile de Botox din țară sunt în scădere

După cum s-a raportat în presa rusă, stocurile de Botox din țară sunt în scădere, iar producătorul, americanul AbbVi, a încetat să tranzacționeze cu agresorul încă din martie.

Lanțul de clinici de sănătate Medsi a declarat pentru Kommersant că proviziile sale de Botox și alte medicamente injectabile vor dura trei luni.

Prețurile au crescut pentru medicamentele injectabile

Alternativa au fost produsele de la Ipsen și Merz, dar acestea reduc treptat importul de toxine botulinice în Federația Rusă. Clinicile nu se grăbesc să folosească produse de la producători locali.

Rusia a importat 30% din livrările sale anuale de Botox și alte medicamente antirid în noiembrie și decembrie 2021, a declarat directorul de dezvoltare al RNC Pharma, Nikolai Bespalov, pentru Kommersant.

Alți doi producători de medicamente pentru reducerea ridurilor, Ipsen din Franța și Merz din Germania, și-au restabilit aprovizionarea după ce au anunțat inițial suspendări similare, a spus Frangulova de la NAKEM.

RNC Pharma a declarat că importurile Ipsen au scăzut cu 31% și Merz cu 3% până în acest an, a raportat Kommersant.

Scăderea importurilor de Botox a coincis cu o creștere de 12% de la an la an a cererii de injecții în ianuarie-aprilie, potrivit sondajului NAKEM pe 134 de clinici.

Clinicile sunt gata să treacă la medicamentele rusești de reducere a ridurilor, care au crescut producția cu aproape 70%, până la 105.000 de unități în acest an, în cazul unor întreruperi grave a aprovizionării sau creșteri de prețuri.

Medsi a declarat pentru Kommersant că prețurile au crescut pentru medicamentele injectabile interne.

citește și...