VIDEO / Mesajele vedetelor după dispariția lui Ion Caramitru și a lui Ivan Patzaichin. Dan Negru: ”La plecarea lui Patzaichin și Caramitru , o zi de recunoștință națională e obligatorie”
Ziua de 5 septembrie 2021 a fost una extrem de tristă pentru scena artistică din România și pentru sportul românesc. Două mari personalități s-au stins din viață: actorul Ion Caramitru și lergendarul sportiv Ivan Patzaichin. După dispariția acestora, numeroase personalități au transmis mesaje de condoleanțe.
Dispariția renumitului actor Ion Caramitru și cea a marelui sportiv Ivan Patzaichin a îndoliat o țară întreagă. Numeroase vcedete au transmis mesaje pline du durere.
”Am fost în Chișinău când pe 15 martie autoritățile au decretat zi de doliu național in amintirea lui Nicolae Dabija, un scriitor. Premierul grec a declarat joi doliu naţional de 3 zile pentru moartea compozitorului Mikis Theodorakis și a clarificat că „doliu naţional” însemna steaguri arborate pe jumătate de catarg pe toate clădirile şi instituţiile publice şi anularea tuturor evenimentelor publice din Grecia. In 2018, când a murit Charles Aznavour, un artist, Franța și Armenia au decretat zi de doliu național. In 2019, când Karel Got -celebrul cântăreț ceh- a murit , in Cehia a fost decretată zi de doliu. Nu-mi amintesc ca România sa fi decretat vreodată vreo zi de doliu național in amintirea unui artist sau a unui sportiv. A unor președinți sau a unor politiceni, da. Recunoștința este cea mai sănătoasă emoție umană! Guvernul trebuie să învețe să o arate! La plecarea lui Patzaichin și Caramitru , o zi de recunoștință națională e obligatorie. In ultimii anii au făcut-o cu artiștii lor Moldova, Grecia, Franța, Cehia… Hai și noi!”, a scris Dan Negru în mediul online.
Mesajele vedetelor după dispariția lui Ion Caramitru și a lui Ivan Patzaichin. Irina Păcurariu: ”Am sufletul zob”
Prezentatoarea de la TVR Irina Păcurariu a scris, pe contul său de socializare, după moartea lui Ivan Patzaichin: ”Probabil unul dintre cei mai mari campioni români din toate timpurile. Sigur cel mai generos dintre toți. Pentru oricine avea de dat ceea ce e de nedat, timp și bucuria de a fi și de a face. Nu cred că e cineva care să-i fi cerut o poză, o strângere de mână, un zâmbet, o vorbă caldă sau un sfat și care să nu le fi primit…. Drum bun, Ivan Patzaichin! Ai fost și idolul meu…Mare, mare păcat, am sufletul zob…”.
Despre cel care a fost renumitul actor Ion Caramitru, aceasta a comentat: ”În ultimul interviu care ne-a adus față în față, Ion Caramitru, cu inconfundabila lui voce: “Toată viața mea a fost dedicată lumii din care provin. Meseria noastră, dintre toate meseriile de artă, e cea mai perisabilă. Actorul când moare, moare glasul lui, moare figura lui, mor ochii lui.(…) Mai știe cineva cine e Calboreanu, sau George Vraca?! Poate de Caragiu mai știu…se mai dau filmele lui…, sau de Radu Beligan,…a avut șansa unei longevități incredibile. Dacă ne ține ceva în viață, e că mai urcăm pe scenă. E un adevăr omenesc în spate. În seara când ai spectacol toate durerile se duc, bătrânețea dispare, începe să funcționeze mintea, se reînprospătează memoria, devii activ…Când nu mai ai asta, dispari și tu. Și totuși, nimeni nu are pe viață contract cu arta. Nimeni.” La finalul unei zile în care ne pierdem doi dintre eroi, nu prea mai e nimic de spus. RIP ION CARAMITRU”.
Mesajele vedetelor după dispariția lui Ion Caramitru și a lui Ivan Patzaichin. Ștefan Bănică Junior: ”E prea mult…”
”O duminică neagră! Azi ne-au părăsit două personalități uriașe ale sportului și teatrului românesc! Ivan Patzaichin și Ion Caramitru! E prea mult…! I-am cunoscut, i-am admirat, am învățat de la ei. Dumnezeu sa-i odihnească!”, a transmis Ștefan Bănică Junior pe contul său de Facebook.
Loredana Groza este profund marcată de dispariția lui Ion Caramitru, alături de care a interprtetat una dintre cele mai de succes melodii ale sale, ”Bună seara, iubite”. Melodia ”Bună seara, iubite!”, compusă de Adrian Enescu pe versurile poetului Lucian Avramescu, a fost lansată în 1987, de Loredana Groza, cu participarea actorului Ion Caramitru. ”
Mesajele vedetelor după dispariția lui Ion Caramitru și a lui Ivan Patzaichin. ”Am crescut cu tot ce înseamnă realizările lor”
”O zi neagră…am pierdut cu totii doi mari români: Ivan Patzaichin si Ion Caramitru! Am crescut cu tot ce înseamnă realizarile lor. Au fost si rămân oameni care au făcut istorie în sport si arta teatrală si cinematografică! Dumnezeu sa -i odihnească!”, este mesajul transmis de prezentatoarea TVR Iuluiana Tudor.
Prințul Nicolae al României a vorbuit despre moartea celui care a fost Ivan Patzaichin: ”România a pierdut un mare sportiv, dar și un mare om. Realizările lui Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist român, au fost depășite doar de modestia sa. Am avut prilejul de a-l întâlni de câteva ori, și de fiecare dată m-a impresionat caracterul său, generozitatea și modul în care inspira oamenii din jurul său. Legenda sa va dăinui peste timp, la fel ca proiectele pe care le-a dezvoltat: Asociația “Ivan Patzachin – Mila 23” și „Rowmania”, o campanie de promovare a patrimoniului țării prin intermediul mișcării în aer liber. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”. De asemenea, acesta a transmis un mesaj și despre regretatul actor Ion Caramitru: ”Astăzi a fost o zi tristă pentru România. După decesul lui Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi, țara noastră a pierdut și unul dintre cei mai mari actori. În cei peste 50 de ani de carieră teatrală şi cinematografică, Ion Caramitru a încântat publicul cu peste 60 de roluri, fiind recompensat cu numeroase premii și decorații, printre care și titlul de “Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic”, oferit de Regina Elisabeta a Marii Britanii în anul 1995. Steaua sa va străluci în continuare, pentru că artiștii nu pier niciodată. Drum bun, maestre! Ne vei lipsi”.
Ion Caramitru a murit la 79 de ani
Scena artistică din România este în doliu după moartea actorului Ion Caramitru. Acesta a încetat din viață în data de 5 septembrie 2021, la spitalul Elias, unde se afla internat de câteva săptămâni. Ion Caramitru avea 79 de ani. Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni – mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale” Bucureşti (promoţia 1964). A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme. Este preşedinte al Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990. În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii.
În zilele de 21 şi 22 decembrie 1989, Ion Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticeauşiste din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi, a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii.
Ivan Patzaichin a murit la 71 de ani
Ivan Patzaichin, legendă a canotajului românesc, a murit în data de 5 septembrie 2021, la vârsta de 71 de ani. Acesta era internat de mai multă vreme la spitalul Elias din Capitală. Marele sportiv a fost răpus de o boală incurabilă. Ivan Patzaichin, multiplu campion european, mondial şi olimpic la kaiac-canoe, fost antrenor al lotului olimpic de kaiac-canoe, s-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, judeţul Tulcea. A început să practice sportul la Tulcea, la 18 ani fiind transferat la secţia de kaiac-canoe a clubului Dinamo, unde a reuşit o carieră sportivă excepţională.
În cei 17 ani dedicaţi sportului de performanţă a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Campionatele Mondiale. Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii (1968 – 1984), cucerind de patru ori aurul olimpic. Se retrage din activitatea competiţională, în 1984, dedicându-se antrenoratului. A reuşit să câştige peste 150 de titluri ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe. În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.