VIDEO / Ce spunea Petrică Mâțu Stoian despre viața de artist. ”Când cânt mă detaşez de realitate”

07.11.2021, 16:27
VIDEO / Ce spunea Petrică Mâțu Stoian despre viața de artist. ”Când cânt mă detaşez de realitate”
VIDEO / Ce spunea Petrică Mâțu Stoian despre viața de artist. ”Când cânt mă detaşez de realitate”

Într-un interviu pe care l-a acordat cu ani în urmă, regretatul interpret de muzică populară Petrică Mâțu Stoian povestea despre ce înseaqmnă viața de artist și despre cum este să fie departe de familie pentru a putea fi prezent la diverse evenimente. ”Când cânt mă detaşez de realitate”, mărturisea artistul de folclor.

Petrică Mâțu Stoian mărturisea într-un interviu pentru revista Taifasuri ce înseamnă viața de artist și să stea departe de cei dragi în weekend-uri sau de sărbători pentru a onora diverse evenimente. ”Sufletul meu ar fi dorit poate de foarte multe ori să facă altceva decât scena în acele momente. Ar fi vrut poate să se simtă trist, dar nu i-am îngăduit niciodată. De aceea încerc să fiu mereu fericit, pentru că aşa am vrut eu totdeauna. Când cânt mă detaşez de realitate, ca şi cum m-aş gândi la întâmplări vechi, cu melancolie sau cu bucurie, fără zbucium, întâmplări desprinse parcă dintr-un timp sacru”, spunea interpretul de muzică populară.

”Este foarte greu să dai o definiţie a unui om, a unui artist în câteva rânduri. Vârsta şi viaţa m-au învăţat unele lucruri. Pe talgerul unde inima şi sufletul meu cântă există o singurătate lacomă de lumină, de aplauze. Am nevoie atunci de cineva care să mă iubească şi, mai ales, de cineva pe care să-l iubesc. Acel „cineva” e publicul. Aceasta este starea mea pe scenă. Aceasta este marea problemă a fericirii mele, să lupt pentru a fi iubit de public. Aceste clipe de linişte şi de nelinişte sufletească îmi dublează apoi bucuria, o bucurie adevărată, fiindcă vine în urma multor ani de muncă şi de aşteptări”, completa el.

Ce spunea Petrică Mâțu Stoian despre viața de artist. Experiența prin care a trecut la un eveniment la care a cântat

Petrică Mâțu Stoian a povestit la acea vreme și despre o întâmplare de care a avut parte la un eveniment la care a fost invitat să cânte.

”Am fost invitat la sărbătorirea unui eveniment; o întâlnire a unor oameni de afaceri în domeniul utilajelor agricole. Erau acolo aproximativ 20-30 de persoane şi, ca de fiecare dată, am încercat să dau suflet cântecului, dar după vreo 10-15 minute am observat că în faţa mea, în locul publicului entuziasmat, dornic de joc şi de petrecere cu care eram obişnuit, acum era un public amorţit, cu o privire ţintită spre mine, dar care nu se entuziasma şi doar bătea ritmul, sacadat, cu degetele pe masă.

Nu înţelegeam ce se întâmplă şi la un moment dat cred că am uitat versurile, pentru că m-am trezit reluând o strofă de trei ori. Atunci a venit spre mine patronul, care era român, şi mi-a transmis mulţumirile sale din partea mulţimii, care-i spusese că sunt o valoare. Pentru mine acea clipă a fost din nou un semn de întrebare, însă abia după câteva minute am înţeles despre ce era vorba: toţi invitaţii erau străini. Ei nu înţelegeau cuvintele, dar le plăcea ritmul. Atunci am înţeles privirea lor aţintită frumos spre mine şi mişcarea mâinilor. Acum aş numi hazlie această întâmplare – la fel ca multe altele de acest gen; dar atunci o vedeam ca pe o probă, un obstacol pe care trebuie să-l depăşesc”, mărturisea el.

Petrică Mâțu Stoian a murit la 61 de ani

Cântărețul de muzică populară Petrică Mâțu Stoian a murit în data de 6 noeimbrie 2021, la vârsta de 61 de ani. Artistul, are se afla în recuperare post-COVID, a murit, sâmbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, starea pacientului era deja una gravă când a fost internat.

“Starea lui nu a fost deloc bună (…). Se ştie că există long-COVID-ul care lasă nişte sechele, începând de la afectarea creierului (…). Dacă boala este mai gravă, plămânul suferă şi este predispus să se supra-infecteze. Cred că acest lucru s-a întâmplat şi la el. Din păcate, a dus o bună parte pe picioare, ca apoi să se deprecieze rapid. Din păcate, în şocurile septice deprecierea se produce foarte rapid dacă nu se intervine medicamentos”, a declarat, într-o intervenţie telefonică la România TV, doctorul Cosmin Librimir, directorul medical al SJU Reşiţa.

Pacientul avea şi alte afecţiuni medicale, pentru care se afla sub tratament cu anticoagulante. “Era sub tratament cu anticoagulant din cauza unei afecţiuni la cord, care predispunea (…) la producerea de cheaguri. Lua şi înainte de COVID acest anticoagulant”, a explicat doctorul Cosmin Librimir. Conform aceleiaşi surse, pacientul a fost adus la SJU Reşiţa de la o clinică din Caraş-Severin unde făcea terapie hiperbară post-COVID.

Petrică Mâțu Stoian a fost căsătorit, dar nu a avut copii

În plan personal, Petrică Mâțu Stoian a fost căsătorit cu Carmen Mihaela timp de 16 ani, dar a divorțat în anul 2012. Problemele în căsnicie au început după ce solistul a părăsit Ansamblul „Doina Gorjului” şi s-a mutat la Craiova, ra soția sa a rămas la Târgu-Jiu. „Făcând naveta 200 de kilometri pe zi, ce luam pe mere, dădeam pe pere, nu merita. Aşa că am decis să îmi iau casă în Craiova. Din cauza depărtării relaţiile noastre s-au răcit, aşa că am decis să divorţăm. Nu ne-am certat, nu a existat niciun scandal. Ne-am despărţit ca nişte oameni civilizaţi”, spunea artistul, potrivit click.ro.

Petrică Mâțu Stoian nu a avut copii. „Eu le-am cam făcut pe toate. Dar dacă s-a întâmplat să n-am un urmaș, că asta este, nu sunt singurul. Sunt oameni mari, conducători de state care nu au urmași. Asta nu este un capăt de țară. Am destui nepoți care sunt aproape de mine. Cine e aproape de mine, mă iubește și mă respectă, are toată dragostea mea. Cine nu, la revedere!”, declara acesta în emisiunea “Folclorul sub lupă”.

citește și...