VIDEO / A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

02.09.2021, 13:59
VIDEO / A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”
VIDEO / A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”. Renumitul compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani, la Atena. Ministerul Culturii din Grecia a anunţat joi, 2 septembrie 2021, decesul celui care a fost compozitorul Mikis Theodorakis.

Renumitul compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani, la Atena. Ministerul Culturii din Grecia a anunţat joi decesul lui Mikis Theodorakis.

 

Mikis Theodorakis a devenit celebru prin compunerea muzicii pentru filmul de mare succes ”Zorba Grecul”, care l-a avut în rolul principal pe legendarul actor Anthony Quinn, realizat în anul 1964.

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”. ”Am pierdut o parte din sufletul Greciei”

Ministerul Culturii din Grecia a anunţat joi decesul lui Mikis Theodorakis. ”Astăzi am pierdut o parte din sufletul Greciei. Mikis Theodorakis, Mikis profesorul, intelectualul, radicalul, Mikis al nostru s-a dus”, a transmis ministrul Culturii, Lina Mendoni, potrivit Agerpres.

Născut la 29 iulie 1925 în insula Chios din Marea Egee, într-o familie de origine cretană, Mikis Theodorakis este autorul unei opere gigantice şi cel mai faimos compozitor grec. El a devenit simbolul rezistenţei în Grecia de-a lungul anilor.   În perioada 1981-1990, a fost membru al parlamentului din partea Partidului Comunist şi a fost o voce cheie împotriva juntei elene, care, în perioada în care a condus țara, l-a încarcerat şi i-a interzis muzica. Este considerat cel mai mare compozitor modern al Greciei şi a fost recompensat cu Lenin Peace Prize. Compoziţiile lui au fost interpretate de artişti celebri, precum The Beatles, Shirley Bassey şi Edith Piaf. Mikis Theodorakis a mai compus coloane sonore pentru filme ca „Z” (1969), premiat cu BAFTA pentru muzică originală, „Phaedra” (1962), care a cuprins piese pe versurile lui Nikos Gatsos, şi „Serpico” (1973), pentru care a fost nominalizat la Grammy în 1975.

 

citește și...