Viața unui rapper iranian este în pericol, susține familia acestuia. Autoritățile îl acuză că este “dușman al lui Dumnezeu”

28.11.2022, 17:45

Familia unui rapper iranian deținut pentru că a susținut protestele față de moartea lui Mahsa Amini a declarat că viața acestuia este în pericol după ce a fost judecat sâmbătă cu ușile închise. “El este acuzat de corupţie pe pământ prin răspândirea de minciuni pe internet, de propagandă împotriva sistemului, de formarea şi conducerea unor grupuri ilegale cu scopul de a perturba securitatea prin cooperarea cu un guvern ostil Iranului şi de incitare la comiterea de acte violente”, a declarat Assadollah Jafari, şeful Autorităţii judiciare din provincia Isfahan.

Iranul a intensificat represiunea asupra protestelor declanșate de moartea lui Amini la 16 septembrie, după ce aceasta a fost arestată la Teheran pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al țării pentru femei.

Toomaj Salehi, bine cunoscut pe scena rap din Iran, a fost arestat la sfârșitul lunii trecute după ce a denunțat regimul și și-a arătat sprijinul pentru proteste, au declarat grupurile pentru drepturile omului, transmite CNN.

Autoritățile îl acuză că este “dușman al lui Dumnezeu”

“Rapperul disident Toomaj Salehi a avut sâmbătă, la Teheran, prima zi a așa-numitului său “proces”, fără un avocat ales de el”, a declarat pe Twitter Centrul pentru drepturile omului în Iran, cu sediul la New York.

Familia sa a scris pe Twitter că “viața sa este în mare pericol în acest moment”, deoarece se confruntă cu acuzații de “dușmănie împotriva lui Dumnezeu” și “corupție pe pământ” – acuzații legate de sharia care sunt infracțiuni capitale la Teheran.

“Aveți de-a face cu o mafie care este gata să ucidă întreaga națiune”

Salehi dispăruse la sfârșitul lunii octombrie, înainte de a apărea într-o înregistrare video publicată pe 2 noiembrie de mass-media de stat din Iran.

Videoclipul pretindea că arată primele imagini cu Salehi după arestarea sa. Ea înfățișa un bărbat legat la ochi care se prezenta ca Toomaj Salehi și spunea că a făcut o greșeală, a relatat AFP.

Activiștii au condamnat înregistrarea ca fiind o mărturisire forțată, obținută prin constrângere.

Salehi este una dintre numeroasele personalități care au fost arestate în cadrul unei represiuni în masă, în urma căreia au fost arestați zeci de jurnaliști, avocați, personalități ale societății civile și culturale.

Reținerea sa a avut loc la scurt timp după ce a acordat un interviu extrem de critic la adresa regimului pentru Canadian Broadcasting Cooperation (CNN).

“Aveți de-a face cu o mafie care este gata să ucidă întreaga națiune… pentru a-și păstra puterea, banii și armele”, a declarat Salehi în interviu.

Presa de stat iraniană susține că Salehi a fost arestat în timp ce încerca să treacă una dintre frontierele vestice ale țării, dar familia sa a negat acest lucru, spunând că se afla în provincia Chaharmahal și Bakhtiari din sud-vestul țării în acel moment.

citește și...