Cadavrul unei fete de 16 ani a fost furat de forțele de securitate și îngropat în secret. Adolescenta a fost ucisă la proteste

06.10.2022, 13:00

Familia lui Nika Shakarami plănuia să o înmormânteze luni, dar trupul ei a fost ulterior furat de forțele iraniene și îngropat la 40 km distanță, în satul Veysian. “Când ne-am dus să o identificăm, nu ne-au permis să îi vedem corpul, ci doar fața pentru câteva secunde”, a declarat Atash Shakarami, mătușa lui Nika, pentru BBC Persian.

Serviciile de securitate iraniene au “furat” cadavrul unei protestatare în vârstă de 16 ani, Nika Shakarami, și l-au îngropat în secret într-un sat, a relatat marți BBC Persian.

Nika Shakarami, a participat la o demonstrație de protest în urmă cu 10 zile, la Teheran, pe 20 septembrie, în legătură cu moartea unei femei kurde iraniene de 22 de ani, Mahsa Amini, aflată în custodia poliției pe 16 septembrie, potrivit BBC.

“Ne-au permis să îi vedem corpul, ci doar fața pentru câteva secunde”

Ultimul mesaj trimis de Nika Shakarami a fost către un prieten, în care spunea că forțele de securitate o urmăresc, după care a dispărut. În cele din urmă, familia a găsit cadavrul lui Nika în camera mortuară a unuia dintre centrele de detenție din capitală.

“Când ne-am dus să o identificăm, nu ne-au permis să îi vedem corpul, ci doar fața pentru câteva secunde”, a declarat Atash Shakarami, mătușa lui Nika, pentru BBC Persian.

Trupul fetei a fost ulterior furat de forțele iraniene

Familia a transferat trupul ei la Khorramabad, orașul natal al tatălui ei din vestul țării, duminică – în ziua în care a împlinit 17 ani.

Potrivit activistului iraniano-american Masih Alinejad, familia Nika Shakarami a plănuit să o înmormânteze luni, dar trupul ei a fost ulterior furat de forțele iraniene și îngropat la 40 de kilometri distanță, în satul Veysian.

Marți, organizația “Iran Human Rights”, prin intermediul contului său de Twitter, a publicat un videoclip în care se spune că mama lui Shakarami refuză să rămână tăcută cu privire la uciderea fiicei sale, afirmând: “Astăzi a fost ziua ta de naștere, draga mea… Astăzi îți spun felicitări pentru gestul tău eroic”.

Atash, mătușa lui Nika, a intrat pe Instagram și a postat versurile unui cântec persan, care se traduc astfel: “Nu, nu, nu:
Ai dormit fără cântece de leagăn și povești.
Ia-o ușor și dormi fără durere și tristețe
Nu vei mai avea coșmaruri de iarnă
Nu culegi flori de regrete în somnul tău
Nu mai este loc pentru palmele vântului
Soarele nu-ți mai arde fața
Nu te vei mai trezi trist
Ori pleci cu ezitare, ori rămâi.”

Proteste în Iran

Protestele din Iran, în semn de sfidare a autorităților, continuă de 19 zile, de la moartea lui Mahsa Amini, care a lansat un val de manifestații pentru a cere libertate pentru femeile din țară.

Organizația iraniană pentru drepturile omului, cu sediul la Oslo, a declarat că cel puțin 92 de persoane au fost ucise până în prezent în timpul protestelor, în timp ce Amnesty International a confirmat 53 de decese.

 

citește și...