Forțele de securitate din Iran au împușcat mortal un adolescent de 17 ani, care a chiulit de la școală pentru a se alătura protestelor

21.10.2022, 15:38

Un adolescent a fost împușcat mortal de la mică distanță de către forțele de securitate în orașul iranian Mashhad. Abolfazl Adinezadeh, în vârstă de 17 ani, a chiulit de la școală pentru a se alătura protestelor antiguvernamentale din 8 octombrie, dar nu s-a mai întors acasă. Abolfazl este unul dintre cei 32 de copii și adolescenți uciși de forțele de securitate în timpul represiunii.

Surse care au vorbit cu BBC Persan au declarat că adolescentul a fost împușcat de la mai puțin de un metru distanță. Certificatul său de deces a precizat că a murit în urma leziunilor hepatice și renale cauzate de alice. O înregistrare video de la înmormântarea băiatului arată cum tatăl său pledează: “Ce crimă a comis, de i-ați împroșcat stomacul cu 24 de alice?”

Părinții lui Abolfazl nu aveau nicio idee despre ce s-a întâmplat cu el după ce a participat la protest.

Tatăl lui Abolfazl a fost avertizat de poliție să nu vorbească cu presa

A doua zi, au fost chemați la secția de poliție pentru a-l lua, dar când au ajuns, li s-a spus că era mort.

Se pare că tatăl lui Abolfazl a fost avertizat de poliție să nu vorbească cu presa, dar a rupt tăcerea.

Forțele de securitate i-au adus la tăcere pe membrii familiei

Familia a fost presată să spună că fiul lor a fost membru al Basij, o miliție de voluntari care a fost implicată în reprimarea violentă a protestelor.

Se pare că forțele de securitate în civil s-au infiltrat printre cei care au participat la înmormântarea lui Abolfazl și i-au redus la tăcere pe cei care au încercat să își exprime furia.

Mătușa lui Abolfazl a ținut o fotografie a acestuia deasupra mormântului său, dar un agent a smuls rama și a pus-o sub vălul ei, a relatat BBC.

De asemenea, unele persoane în doliu au fost oprite după înmormântare și li s-a spus să șteargă videoclipurile de pe telefoanele lor.

Surse au declarat pentru BBC că era “un adolescent fericit căruia îi plăcea să-i facă pe ceilalți să zâmbească”. El devenise frustrat de corupția din țară, de ceea ce i s-a întâmplat lui Mahsa Amini și de vizionarea videoclipurilor cu femei iraniene care sunt bătute și ucise pe străzi.

Un videoclip postat pe Twitter îl arată cum se joacă cu baloane de ziua lui, râzând și dansând.

Abolfazl este unul dintre cei 32 de copii și adolescenți uciși de forțele de securitate în timpul represiunii, potrivit cifrelor furnizate de Agenția de știri a activiștilor pentru drepturile omului din Iran (HRANA).

Agenția estimează că 244 de protestatari au fost uciși și alți peste 12 500 au fost reținuți, mulți dintre ei tineri și copii.

Protestele au izbucnit în Iran după moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în custodia poliției, după ce a fost arestată pentru că nu și-a purtat corect hijab-ul.

De atunci, ele s-au transformat în cea mai mare provocare la adresa liderilor clerici iranieni din ultimii ani, protestatarii cerând căderea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

 

citește și...