Vacanță macabră. Această companie de turism vrea că turiștii să viziteze Ucraina în plin război. Cât costă un tur în “Orașele curajoase”

12.08.2022, 19:40

În ciuda distrugerilor cauzate de însăși natura războiului, există oameni din întreaga lume care doresc să viziteze locurile de conflict pentru a fi martori la fața locului. Acest lucru se întâmplă acum în Ucraina, după șase luni de când Rusia a lansat o invazie sângeroasă la 24 februarie.

Probabil că nu se află pe lista de vacanță a nimănui să călătorească în Ucraina pentru a experimenta viața în mijlocul unui conflict, pentru a vedea orașele sale devastate și pentru a interacționa cu combatanții săi. Șase luni de lupte continue au transformat orașe altădată pline de viață în moloz.

O organizație numită “Visit Ukraine” îndeamnă turiștii să viziteze Ucraina pentru a observa devastarea și rezistența. Deși ideea pare bizară, aceasta se dezvoltă rapid și ajunge pe prima pagină a ziarelor, transmite CNN Travel.

Tur printre ruine, în așa-numitele “Orașe curajoase”

Luna trecută au început să fie organizate tururi de o zi ghidate în așa-numitele “Orașe curajoase” care au rezistat invaziei rusești și încă o fac, oferind turiștilor o privire asupra modului în care națiunea supraviețuiește în mijlocul conflictului.

“Porniți chiar acum într-o călătorie în minunata Ucraină”, se arată pe site-ul companiei de turism.

“M-am simțit suprarealist să stau la un restaurant de lux într-o zonă de război”

Compania raportează că, în ciuda avertismentelor din întreaga lume care semalează împotriva vizitării Ucrainei, 150 de bilete au fost deja vândute, iar 1,5 milioane de vizitatori au vitat site-ul – în creștere cu 50% față de nivelul de dinaintea invaziei – care oferă sfaturi despre cum să călătorească în siguranță spre și dinspre Ucraina.

Cât costă o excursie

Pentru o zi în Bucha, localitate cunoscută pentru masacrul înfiorător descoperit aici după retragerea trupelor ruse, turiștii au de achitat 50 de euro.

Chiar dacă aceasta ar fi o vacanță destul de macabră, Anton Taranenko, fondatorul și directorul executiv al Visit Ukraine, a declarat că nu este același lucru cu “turismul întunecat”, care atrage turiștii în alte locuri de calamitate mortuară și distrugere de pe glob.

Războiul, care se află acum în cea de-a șasea lună, a provocat distrugeri și băi de sânge pe scară largă în țară. Milioane de oameni au fost strămutați în interiorul țării, iar mulți alții au fugit pentru a-și salva viața în țările vecine. Sectorul turismului, care nu a fost afectat inițial, a ajuns la un blocaj total.

Clădiri distruse în orașul Trostyanets, regiunea Sumy – Via Twitter

Războiul a schimbat turismul ucrainean; străzile pătate de sânge, echipamentele carbonizate și locurile neospitaliere au înlocuit peisajele pitorești. În ciuda acestui fapt, unii oameni doresc să vadă ce se întâmplă în Ucraina.

Un turist care a vizitat Ucraina a scris pentru Travel Weekly în urmă cu câteva zile: “M-am simțit suprarealist să stau la un restaurant de clasă mondială într-o zonă de război. La masa de lângă a noastră, soldații care luptaseră în regiunea Donbas luau o ultimă masă într-o relativă liniște înainte de a se întoarce în linia de foc”.

Un tanc rusesc distrus în Ucraina – Via Twitter

Turismul de război, prin definiție, înseamnă vizitarea unor locuri afectate de conflicte armate active. Dark Tourism (Tourism, Leisure & Recreation), scrisă de Malcolm Foley și John Lennon, este o carte care tratează acest subiect. Scriitorii investighează ideea că oamenii sunt atrași de locurile în care au avut loc “acte inumane”.

 

 

citește și...