Rusia trimite sute de profesori în Ucraina pentru a oferi educație “corectă”

24.07.2022, 20:57

Se pare că Rusia le oferă profesorilor bani, transport și alte resurse pentru a-i stimula să predea o programă “corectă” ucrainenilor din teritoriile ocupate de Rusia.

Washington Post a relatat luni că aproape 250 de profesori s-au înscris pentru a călători în zonele ocupate, inclusiv în teritoriile Luhansk și Donețk.

Rusia pare hotărâtă să impună propria versiune a istoriei, să suprime utilizarea limbii ucrainene și să folosească manuale rusești revizuite care anulează ideea că Ucraina este un stat suveran, a relatat Post.

Rusia trimite sute de profesori în Ucraina pentru a oferi educație “corectă”

Ministrul rus al Educației, Serghei Kravtsov, a declarat la sfârșitul lunii trecute că educația ucraineană “trebuie să fie corectă”, potrivit ziarului.

Aceasta este cea mai recentă mișcare în cadrul efortului concertat al Rusiei de a-și consolida controlul asupra Ucrainei și de a delegitima țara invadată.

Mulți ucraineni sunt constrânși să nu se întoarcă în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a semnat recent un nou decret privind pașapoartele care extinde o cale rapidă de obținere a cetățeniei ruse pentru ucraineni și a introdus rubla rusească ca monedă în zonele ocupate.

Rusia a instituit, de asemenea, un sistem de “filtrare”, deportând cu forța până la 2 milioane de ucraineni din teritoriile ocupate de Rusia, ceea ce secretarul de stat Antony Blinken a calificat drept o crimă de război.

Ca parte a procesului de “filtrare”, Mulți ucraineni sunt constrânși să nu se întoarcă în Ucraina, a declarat Blinken într-o declarație de condamnare a acțiunilor Rusiei de săptămâna trecută. Pașapoartele ucrainene au fost confiscate, iar familiile au fost separate în mod deliberat.

Potrivit raportului Post, Rusia a înăbușit, de asemenea, mass-media ucrainene și a preluat rețeaua de telefonie mobilă în zonele controlate și a început eforturile de a înlocui infrastructura ucraineană, cum ar fi indicatoarele din oraș, cu versiuni de marcă rusească.

citește și...