McDonald’s spune că plănuiește să redeschidă unele restaurante din Ucraina. “Acest lucru ar sprijini un mic, dar important sentiment de normalitate”

12.08.2022, 14:13

McDonald’s Corp (MCD.N) a declarat joi că intenționează să își redeschidă restaurantele din Ucraina în următoarele câteva luni, într-un prim semn al revenirii afacerilor occidentale în această țară, chiar dacă conflictul cu Rusia continuă. Lanțul de restaurante fast-food a declarat că speră ca această măsură să contribuie la restabilirea unui “mic, dar important sentiment de normalitate”.

Cel mai mare lanț de restaurante de burgeri din lume și-a închis toate restaurantele din Ucraina și Rusia în luna martie, în urma invaziei Moscovei în țara est-europeană.

McDonald’s avea 109 restaurante în Ucraina, dar nu a precizat câte intenționează să redeschidă. În luna mai, a vândut majoritatea celor 850 de restaurante din Rusia unuia dintre licențiații săi locali, potrivit BBC.

 

McDonald’s va readuce angajații la locul de muncă

Decizia de redeschidere a venit după “consultări și discuții ample cu oficialii ucraineni, furnizorii și specialiștii în securitate și în considerarea cererii angajaților noștri de a se întoarce la muncă“, a declarat Paul Pomroy, șeful McDonald’s pentru piețele operate la nivel internațional, într-un mesaj adresat angajaților.

“Am vorbit îndelung cu angajații noștri, care și-au exprimat dorința puternică de a se întoarce la muncă și de a vedea restaurantele noastre din Ucraina redeschise, acolo unde este sigur și responsabil să facem acest lucru”, a declarat vicepreședintele senior Paul Pomroy, într-un mesaj postat pe site-ul firmei.

“Acest lucru ar sprijini un mic, dar important sentiment de normalitate”

“În ultimele luni, convingerea că acest lucru ar sprijini un mic, dar important sentiment de normalitate a devenit mai puternică. Iar oficialii ucraineni au sfătuit că întreprinderile care își reiau operațiunile vor sprijini economia locală și poporul ucrainean.”

 

Analiștii se așteaptă ca războiul să declanșeze un declin economic de 35% sau mai mult în Ucraina în acest an, perturbând exporturile, devastând infrastructura cheie și forțând închiderea a mii de afaceri.

În iunie, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a luat cuvântul la o reuniune a liderilor de afaceri occidentali găzduită de Universitatea Yale și a îndemnat firmele să investească în țară.

De asemenea, el a sărbătorit redeschiderea a zeci de ambasade la Kiev, inclusiv a celei din Marea Britanie în aprilie.

McDonald’s a precizat că lucrează cu furnizorii pentru a trimite produse către restaurante și pentru a readuce angajații la locul de muncă cu protocoale de siguranță îmbunătățite.

Lanțul de burgeri va începe redeschiderea restaurantelor în Kiev și în vestul Ucrainei, zone care au fost mai ferite de conflict.

La începutul acestui an, guvernul ucrainean a demarat un program de relocalizare a întreprinderilor spre vest din zonele devastate de război, în încercarea de a preveni daune suplimentare pentru economia sa.

Proprietarul KFC și Pizza Hut, Yum Brands Inc (YUM.N), a declarat la începutul acestei luni că aproape toate magazinele sale din țară s-au redeschis.

 

citește și...