“Unul dintre cei mai prolifici spălători de bani din lume”. Un influencer a furat milioane de dolari pentru a-și pune poze luxoase pe Istagram. Bărbatul a fost condamnat la 11 ani de închisoare

08.11.2022, 16:15

Un influencer nigerian din rețelele de socializare care se autointitula Ray Hushpuppi și care a afișat un stil de viață luxos alimentat de eforturile sale de a spăla milioane de dolari furați a fost condamnat luni, la Los Angeles, la peste 11 ani de închisoare federală. “După propria sa mărturisire, pe parcursul unei perioade de doar 18 luni, acuzatul a conspirat pentru a spăla peste 300 de milioane de dolari”,

Ramon Abbas, în vârstă de 40 de ani, a fost, de asemenea, obligat de un judecător federal să plătească 1,7 milioane de dolari ca despăgubire către două victime ale fraudei, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiție al SUA.

Abbas a fost “unul dintre cei mai prolifici spălători de bani din lume”, a declarat în comunicat Don Alway, director adjunct responsabil al biroului FBI din Los Angeles, transmite BBC.

A canalizat banii prin bănci din România și Bulgaria

Procurorii au declarat că Abbas și un canadian spălau bani din diverse infracțiuni online, inclusiv din furturi cibernetice bancare și compromiterea e-mailurilor de afaceri, sau BEC, o infracțiune prolifică în care escrocii intră în conturile de e-mail, pretind că sunt cineva care nu sunt și păcălesc victimele să trimită bani acolo unde nu le este locul.

În 2019, el a ajutat la spălarea a aproximativ 14,7 milioane de dolari furați de hackeri nord-coreeni dintr-o bancă din Malta, canalizând banii prin bănci din România și Bulgaria, au declarat procurorii.

“Unul dintre cei mai prolifici spălători de bani din lume”

De asemenea, a ajutat la spălarea a milioane de lire sterline furate de la o companie britanică și de la un club de fotbal profesionist din Marea Britanie, a făcut ca o firmă de avocatură din New York să transfere aproape 923.000 de dolari într-un cont penal și a recunoscut într-un acord de recunoaștere a vinovăției că a ajutat la fraudarea unei persoane din Qatar care a solicitat un împrumut de 15 milioane de dolari pentru a construi o școală, au declarat procurorii federali.

În cadrul sentinței de luni, Abbas a fost condamnat la 135 de luni de închisoare federală și i s-a ordonat să plătească 922.857 de dolari ca restituire către firma de avocatură și 809.983 de dolari ca restituire către victima din Qatar.

“După propria sa mărturisire, pe parcursul unei perioade de doar 18 luni, acuzatul a conspirat pentru a spăla peste 300 de milioane de dolari”, au scris procurorii într-un memoriu de condamnare, deși au spus că o mare parte din pierderile preconizate “nu s-au materializat în cele din urmă”.

Abbas, sub numele “Ray Hushpuppi”, avea peste 2 milioane de urmăritori pe Instagram înainte de a fi arestat în 2020 în Dubai, în Emiratele Arabe Unite.

Postările sale de pe rețelele de socializare îl arătau trăind o viață de lux, completată de avioane private, mașini ultra-scumpe și haine și ceasuri de lux.

“Sper ca într-o zi să inspir mai mulți tineri să mi se alăture pe această cale”, se arată într-o postare pe Instagram a lui Abbas, care a pledat vinovat în aprilie 2021 la o acuzație de conspirație în vederea implicării în spălare de bani.

Ghaleb Alaumary, în vârstă de 37 de ani, din Mississauga, în Ontario, Canada, a fost acuzat separat. El a pledat vinovat în 2020 la o acuzație de conspirație pentru a se implica în spălare de bani, au declarat procurorii. El a fost condamnat la aproape 12 ani de închisoare federală și i s-a ordonat să plătească peste 30 de milioane de dolari în despăgubiri.

citește și...