Cine este magnatul indian care urcă pe locul 2 în topul celor mai bogați oameni din lume. Are o avere de 146 de miliarde de dolari

17.09.2022, 20:12

Gautam Adani, președintele grupului Adani, l-a depășit pe Jeff Bezos de la Amazon și a devenit a doua cea mai bogată persoană din lume. El se află acum doar în spatele directorului general al Tesla, Elon Musk, care rămâne cel mai bogat om din lume cu o avere netă de 273,5 miliarde de dolari, potrivit datelor în timp real ale Forbes, potrivit LiveMint.

“Jeff Bezos și-a pierdut poziția de a doua cea mai bogată persoană din lume în favoarea miliardarului indian Gautam Adani. Cei doi se împing unul pe celălalt în timp ce acțiunile Amazon scad.” Indicele Bloomberg Billionaires Index a răsărit vineri cu această surpriză: magnatul indian Gautam Adani, cel mai bogat asiatic din lume, l-a depășit pe Jeff Bezos ca fiind a doua cea mai bogată persoană de pe planetă.

Averea sa se ridică la 152,2 miliarde de dolari (aceeași sumă în euro datorită parității valutare), în timp ce cea a directorului general al Amazon “s-a prăbușit” la 146,9 miliarde. Deși amândoi se luptă acum pentru a doua poziție a celui mai bogat om din lume, averile lor sunt la mare distanță de primul loc, ocupat de Elon Musk și cele 273,2 miliarde de euro ale sale, potrivit bloomberg.com.

Cine este Gautam Adani

Ascensiunea indianului a fost fulminantă: a început anul pe locul 14 în topul miliardarilor realizat de Bloomberg, iar nouă luni mai târziu l-a depășit pe Bezos. Dar cine este acest magnat indian? Adani este președintele Adani Group, un conglomerat multinațional ale cărui companii sunt implicate, printre altele, în mineritul de cărbune, centre de date, managementul aeroporturilor și energie regenerabilă.

Cunoscut ca “regele cărbunelui”, Adani a decis să renunțe la facultate pentru a lucra într-o afacere de import de materiale plastice în anii 1980, înainte de a se extinde în domeniul operațiunilor portuare și al comerțului global. Conglomeratul său a început să se diversifice, iar astăzi este principalul operator privat de porturi și aeroporturi din India. De asemenea, distribuie rețele de gaz în oraș și exploatează cărbune, aceasta din urmă fiind activitatea care a propulsat-o spre bogăție.

De ce a crescut averea lui atât de mult și atât de repede

Creșterea prețurilor la energie, declanșată de criza și războiul din Ucraina, coincide cu promisiunea făcută anul trecut de Adani de a investi 70 de miliarde de dolari în energie regenerabilă. Declarațiile sale au fost considerate o “spălare de imagine”, deoarece averea lui Adani a fost construită pe exploatarea combustibililor fosili.

Anunțul făcut de Adani și creșterea cererii de energie au dus la o creștere a numărului de investitori în companiile indiene. În februarie a devenit cea mai bogată persoană din Asia și a depășit deja averile unor miliardari de top precum Warren Buffet și Bill Gates. Acțiunile Adani Power, compania sa de producere a energiei electrice, aproape că s-au cvadruplat de la începutul anului 2022.

citește și...