Un tribunal egiptean cere transmiterea în direct a unei execuții, după ce o studentă a fost asasinată

24.07.2022, 20:28

Un tribunal egiptean a cerut duminică o modificare legală pentru a permite transmiterea în direct a execuției ucigașului unei studente, ca măsură de descurajare a omuciderilor frecvente.

În cadrul unui proces de două zile foarte mediatizat, Mohamed Adel a fost găsit vinovat luna trecută de “uciderea cu premeditare” a colegei de facultate Nayera Ashraf, care îi respinsese avansurile.

Tribunalul penal care l-a condamnat pe Adel la Mansoura, la 130 de kilometri nord de Cairo, a cerut legislativului să modifice legea care reglementează pedeapsa capitală, pentru a permite ca execuția să fie transmisă în direct, relatează France Presse.

Scopul nu a fost atins prin difuzarea sentinței în sine

Într-o scrisoare adresată parlamentului, instanța a argumentat că “difuzarea, chiar și numai a unei părți din debutul procedurii, ar putea atinge obiectivul de descurajare, care nu a fost atins prin difuzarea sentinței în sine”.

Egiptenii și-au împărtășit groaza online când un videoclip a devenit viral în iunie, care părea să o arate pe Ashraf înjunghiată în fața universității sale din Mansoura.

Care este pedeapsa maximă

Pedeapsa maximă pentru crimă este moartea în Egipt, care a efectuat al treilea cel mai mare număr de execuții din lume în 2021, potrivit Amnesty International.

Dar pedeapsa capitală este rareori executată în public sau difuzată. Într-o excepție rară, televiziunea de stat a transmis în 1998 execuția a trei bărbați care au ucis o femeie și pe cei doi copii ai acesteia în casa lor din Cairo.

În ultimele luni, uciderea femeilor a declanșat o furie generalizată în Egipt.

În iunie, uciderea prezentatoarei de televiziune Shaimaa Gamal a stârnit controverse în țara nord-africană.

Soțul ei, un înalt funcționar judiciar, a fost arestat în urma unui pont primit de la un complice care a mărturisit că a luat parte la crimă, potrivit procuraturii.

În martie, un adolescent a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru sinuciderea unei eleve, după ce imagini cu aceasta au fost distribuite online.

Legislația patriarhală și interpretările conservatoare ale islamului în Egipt au contribuit la limitarea severă a drepturilor femeilor.

Aproape opt milioane de femei egiptene au fost victime ale violenței comise de partenerii sau rudele lor, sau de străini în spații publice, potrivit unui sondaj al Organizației Națiunilor Unite realizat în 2015.

citește și...