Un studiu dezvăluie de ce femeile prezintă un risc mai mare de Alzheimer decât bărbații

16.12.2022, 14:36

Oamenii de știință din SUA au găsit un indiciu despre motivul pentru care femeile sunt mai expuse riscului. Potrivit unui studiu publicat în revista Science Advances, oamenii de știință de la Scripps și de la Massachusetts Institute of Technology au descoperit un indiciu privind cauza moleculară a bolii Alzheimer, care ar putea răspunde la întrebarea de ce femeile sunt mai predispuse la această boală decât bărbații.

Cercetătorii de la Scripps Research și MIT au descoperit o potențială bază moleculară a bolii Alzheimer, care ar putea, de asemenea, să facă lumină asupra motivelor pentru care femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.

Studiul, care a fost publicat  în Science Advances, a constatat că în creierele femeilor care au murit din cauza bolii existau concentrații semnificativ mai mari ale unei forme modificate chimic a unei proteine imunitare inflamatorii numite complement C3 decât în cele ale bărbaților care au murit din aceeași cauză.

De ce boala afectează predominant femeile

Ei au demonstrat, de asemenea, că estrogenul, a cărui sinteză scade după menopauză, acționează în general ca o barieră care împiedică formarea acestui tip special de complement C3.

După cum a explicat autorul principal Stuart Lipton, concluziile studiului “sugerează că modificarea chimică a unei componente a sistemului complementului contribuie la apariția bolii Alzheimer și poate explica, cel puțin în parte, de ce boala afectează predominant femeile”.

Alzheimer, o boală foarte frecventă

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență care apare la persoanele în vârstă. Se estimează că această boală afectează șase milioane de persoane numai în Statele Unite. În cele mai multe cazuri este fatală și în prezent nu există niciun tratament care să poată opri boala, cu atât mai puțin să o inverseze.

După numeroase studii, medicii nu au înțeles pe deplin cum se dezvoltă boala, și cu atât mai puțin de ce două treimi din cazuri sunt femei. Pentru noile studii, cercetătorii folosesc metode de ultimă generație care le permit să cuantifice proteinele modificate în 40 de creiere umane după moarte.

citește și...