Un oraș spaniol a fost abandonat din cauza unei „greșeli”. “A fost o parodie”
Cetatea medievală Granadilla este un oraș fantomă. Vizitatorii pot trage cu ochiul în camere goale, se pot plimba pe străzile înconjurate de ziduri și pot admira orașul din vârful castelului său. Dar nimeni nu locuiește acolo. Nu de când toți locuitorii au fost dați afară în anii 1960. “Ceea ce mă frustrează cu adevărat este că, în vremuri democratice, am luptat pentru recuperarea Granadilla împreună cu fosta asociație a copiilor, iar niciun guvern nu ne-a ascultat.”
Fondat inițial de musulmani în secolul al IX-lea, Granadilla a ocupat un loc strategic care le-a permis ocupanților săi să supravegheze Ruta de la Plata, o veche rută comercială și de călătorie prin regiune.
De-a lungul anilor, stăpânirea orașului a trecut de la o mână la alta, iar astăzi este unul dintre puținele sate fortărețe spaniole în care zidurile antice sunt încă intacte. Dar comunitatea care a trăit aici până în anii 1960 a plecat, potrivit BBC.
1.000 de locuitori au fost evacuați cu forța
Sfârșitul a început în anii 1950, în timpul dictaturii lui Francisco Franco, când Spania s-a angajat într-un proiect masiv de construcție de baraje ca o modalitate de a stimula economia în perioada de izolare. Cel mai mare dintre aceste eforturi a fost rezervorul Gabriel y Galán de pe râul Alagón, iar în 1955, oficialii au decretat că Granadilla se afla în zona inundabilă și, prin urmare, trebuia să fie evacuată.
Pe parcursul a 10 ani, din 1959 până în 1969, toți cei 1.000 de locuitori au fost evacuați cu forța, mulți dintre ei fiind mutați în așezări de colonizare din apropierea satului. Când apa a început să crească în 1963, a acoperit toate drumurile de acces în sat, cu excepția unuia, transformându-l într-o peninsulă. Dar atât de sus a ajuns apa – orașul în sine nu a fost niciodată inundat. Cu toate acestea, locuitorilor nu li s-a permis să se întoarcă.
“Erau vremuri de dictatură, iar noi nu aveam drepturi”
Experiența a fost traumatizantă pentru localnici, mulți dintre ei purtând încă cu ei frustrarea. “A fost o parodie”, a declarat Eugenio Jiménez, președintele Asociației Sons of Granadilla. “Ne-au dat afară, susținând că barajul va inunda orașul, ceea ce era imposibil, deoarece orașul este mai înalt decât barajul. Dar erau vremuri de dictatură, iar noi nu aveam drepturi. Dar ceea ce mă frustrează cu adevărat este că, în vremuri democratice, am luptat pentru recuperarea Granadilla împreună cu fosta asociație a copiilor, iar niciun guvern nu ne-a ascultat.”
Purificación Jiménez, o fostă rezidentă, și-a amintit, de asemenea, dificultatea acelor ani. “Îmi amintesc că, de fiecare dată când o familie părăsea satul, toată lumea ieșea la intrarea în sat pentru a-și lua rămas bun și plângea”, a spus ea.
Chiar și astăzi, sătenilor nu li s-a permis să își recupereze casele, deoarece guvernul menține decretul de inundații semnat de Franco. Cu toate acestea, vizitatorii pot veni și vin pentru excursii de o zi. Orașul a fost desemnat sit istoric-artistic în 1980 și este acum administrat ca un muzeu gratuit, în aer liber (supravegheat de Agenția Autonomă a Parcurilor Naționale). În ceea ce privește locuitorii, aceștia și descendenții lor se întâlnesc de două ori pe an înapoi în oraș, de Ziua Tuturor Sfinților (1 noiembrie) și de Ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august).