Un motan a fost furat de trupele ruse. Max a fost găsit de stăpâni după 80 de zile

17.05.2022, 13:26

Soarta animalelor în timpul războiului nu se schimbă mai puțin decât cea a oamenilor. Ucrainenii au urmărit salvarea păsăricii Gloria de la Borodyanka, dar aceasta nu este singura poveste uimitoare. Un motan a parcurs 300 km cu un transportor blindat rusesc, iar după 80 de zile un locuitor din Bucha a povestit cum a găsit animalul de companie pierdut

A fost nevoie de o lună pentru ca barbarii ruși care au ocupat suburbiile Kievului să lase o rană adâncă incurabilă în sufletul fiecărui ucrainean. Sute de oameni torturați, mii de case distruse, torturi, violuri, furturi banale. Tragediile din Bucha, Gostomel, Irpen și Motyzhin vor servi drept sursă pentru documentare, cărți, producții de teatru și, bineînțeles, procese penale pentru mai bine de un deceniu.

Una dintre povești, din fericire care s-a încheiat cu bine, cu o pisică domestică, pe nume Max. Alena Kukuruzka din Odesa, care s-a mutat într-un mic sat de lângă Kiev în urmă cu mai bine de un an, al cărui nume se face acum auzit în toată lumea, scrie  Dumskaia.

Motanul a fost separat de stăpânii săi timp 80 de zile

Olena Kukuruzka din Bucha, în regiunea Kiev, a fost nevoită să se despartă de animalul ei din cauza războiului. Povestea întoarcerii pisicii Bucha a fost spusă de ediția de la Odesa „Dumskaya”.

În orașul Bucha, de lângă Kiev, în timpul ocupației ruse, Max, un motan de 8 ani a dispărut. După două luni și jumătate de rătăcire, animalul a fost reperat la Gomel, în Belarus, la peste 300 de kilometri distanță. Animalul a fost găsit de o localnică și trimis la stăpânii săi, refugiați în Cehia.

Pisica rămăsese singură în casă

Pe 24 februarie, după invadarea Ucrainei, Olena, soțul și copilul lor de un an și jumătate au fugit în grabă, la Jîtomîr. Max a rămas în urmă, lăsat în grija unor vecini curajoși din Bucha.

„Când am înțeles că luptele vor dura, am vrut să ne întoarcem după el, dar vecinii ne-au sunat să ne spună că orașul este bombardat și că trupele rus au ajuns deja”, a povestit Olena.

Pisica rămăsese singură în casă, unde mai avea mâncare și apă, pentru câteva zile. Femeia le-a cerut vecinilor să spargă geamul și să ia pisica la ei. Însă, „ocupanții intraseră deja în casă noastră. Am văzut poze, își parcaseră transportorul blindat în curte”.

Apoi, când trupele ruse au părăsit orașul, pisica uriașă a dispărut împreună cu soldații ocupantului.

„Am sperat că este în viață și a fost scos de voluntari care au salvat animalele de companie. Timp de 38 de zile m-am încăpățânat să cred că trăiește. Am scris la toate centrele de voluntariat și grupurile de sprijin din Gostomel și Bucha”, a spus femeia.

Femeia a primit un apel din Belarus

„O fată din Gomel mi-a spus că Max a fost, probabil, răpit de armata rusă. Împreună cu soldații, pisica a parcurs mai bine de 300 de km cu un transportor blindat rusesc, înghesuită lângă aparatele de uz casnic furate de la locuitorii din Bucha și Irpin”.

Tânăra i-a trimis Olenei o fotografie Max, care purta un pandantiv pe care erau trecute contactele proprietarilor.

Veterinarii din Gomel i-au făcut animalului un pașaport veterinar internațional și l-au cipat. A fost predat voluntarilor polonezi, la graniță, iar aceștia l-au ajutat să ajungă la familia care, acum, locuiește în Cehia.

citește și...