Un monstru marin de 10 metri lungime a fost descoperit pe fundul unui lac din Marea Britanie

10.01.2022, 10:40

 A fost descoperită cea mai completă fosilă a unei reptile preistorice, un monstru marin de 10 metri lungime care a trăit acum 180 de milioane de ani. Descoperirea a fost făcută în februarie 2021 la în Rezervația Naturală Rutland Water, nu departe de Leicester. 

Ihtiozaurii (Ichthyosauria) sau „șopârlele-pește” au fost primele reptile complet adaptate la viața acvatică. Au trăit într-un interval situat între acum 250 de milioane și acum 90 de milioane de ani. Scheletul de ihtiosau de 10 m, care care a trăit acum 180 de milioane de ani, a fost găsit în Rezervația Naturală Rutland Water, potrivit dailymail.co.uk.

Descoperirea a fost făcută în februarie 2021, când lacul a fost golit pentru reamenajări. La prima vedere, semăna cu un animal foarte mare, dar paleontologii chemați și-au dat seama că este un exemplar extrem de rar de ihtiozaur. A fost descoperit de Joe Davis, liderul echipei de conservare la Leicestershire și Rutland Wildlife Trust, în timpul drenării de rutină a unei insule lagunei pentru amenajarea peisajului în februarie 2021.

Este cel mai mare și cel mai complet schelet de acest fel descoperit în Marea Britanie

Pe lângă faptul că este cel mai mare, este și cel mai complet schelet de acest fel găsit în Marea Britanie și, de asemenea, se crede că este primul ihtiosaur din specia sa specifică (Temnodontosaurus trigonodon) găsit în țară.

Când a fost ridicat pentru conservare și studiu, blocul care conținea craniul de 2 m și argila din jur cântărea doar o tonă.

”Marea Britanie este locul de naștere al ihtiosaurilor”

Paleontologul Dr. Dean Lomax a studiat mii de ihtiosauri și a fost șeful echipei de excavare.

El a spus: „„Marea Britanie este locul de naștere al ihtiosaurilor – fosilele lor au fost descoperite aici de peste 200 de ani.

În ciuda numeroaselor fosile de ihtiosaur găsite în Marea Britanie, este remarcabil să credem că ihtiosaurul Rutland este cel mai mare schelet găsit vreodată în Marea Britanie.

Este o descoperire cu adevărat fără precedent și una dintre cele mai mari descoperiri din istoria paleontologică britanică”.

Paleontologii vor continua să lucreze la cercetarea și conservarea descoperirii, urmând a fi publicate lucrări academice în viitor.

citește și...