Un jurnalist rus întrerupe o emisiune TV de stat cu un protest împotriva războiului. ”Nu crede propaganda”

15.03.2022, 13:15

Un angajat al televiziunii de stat ruse Channel One a întrerupt principalul program de știri al canalului cu un protest extraordinar împotriva invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin, în condițiile în care o lege votată rapid săptămâna trecută pedepsește dur, cu până la 15 ani de închisoare, pe oricine critică deciziile Kremlinului legate de război.

Marina Ovsyannikova, redactor la Channel One, a intrat luni seara pe platoul transmisiei în direct a știrilor de noapte, strigând: ”Fără război! Opriți războiul!”.

Informația a plecat de pe contul de Twitter al ziaristului Kevin Rothrock de la publicația rusă independentă Meduza.io.

O jurnalistă din Rusia a protestat în direct

Înainte de a desfășura actul de protest, ea a înregistrat un videoclip în care îi cere rușilor să protesteze împotriva războiului, spunând că îi este rușine de propaganda guvernamentală care îl susține și dezvăluie că tatăl ei este ucrainean.

Ea ținea și un pancart pe care scria: „Nu crede propaganda. Ei te mint aici.”,  „Rușii împotriva războiului”.

Televiziunea Rusia 1 face verificări cu privire la incident

Prezentatoarea a continuat să citească din teleprompter, vorbind mai tare în încercarea de a o acoperi  pe Ovsyannikova, dar protestul ei a putut fi văzut și auzit câteva secunde înainte ca respectivul canal să treacă la un segment înregistrat.

Agenția de presă rusă Tass.com a transmis deja că televiziunea Rusia 1 face verificări cu privire la incidentul în care ”o necunoscută” a intrat în cadrul unei transmisii live.

Tot ziaristul de la Meduza a publicat o fotografie cu Marina Ovsyannikova, care nu este ”necunoscută” la televiziunea oficială a Kremlinului, ci editor în cadrul acesteia.

Doi invitați la principala emisiune de propagandă de la puternica televiziune de stat Rusia 1 au criticat, vineri, războiul pornit de Kremlin împotriva Rusiei, spre disperarea gazdei talk-show-ului, transmitea publicația britanică The Telegraph. Același lucru s-a întâmplat joi și la o emisiune a televiziunii oficiale a armatei ruse.

Au fost primele forme de opoziție publică la adresa războiului declanșat de Vladimir Putin, în condițiile în care o lege votată rapid săptămâna trecută pedepsește dur, cu până la 15 ani de închisoare, orice critică la adresa deciziilor Kremlinului legate de război.

citește și...