Rusia va bloca Instragram și WhatsApp. Meta, declarată „organizație extremistă”

11.03.2022, 18:08
Rusia va bloca Instragram și WhatsApp. Meta, declarată „organizație extremistă”

Facebook, Instagram și WhatsApp sunt blocate în Rusia, după ce procurorul țării a solicitat ca compania-mamă a serviciilor Meta să fie catalogată drept „organizație extremistă”. Meta deține Instagram, Facebook și WhatsApp. Noile restricții vin la scurt timp după ce Meta – care deține Instagram, WhatsApp și Facebook – a anunțat că va încălca politica existentă și va permite utilizatorilor să ceară moartea lui Putin.

Vineri, Procuratura Generală a Rusiei a cerut deschiderea unei anchete penale împotriva lui Meta, invocând legile rusești privind propaganda și extremismul, potrivit unui comunicat citat de agenția de presă privată Interfax.

„În conformitate cu Legea federală „cu privire la combaterea activității extremiste”, Parchetul General al Federației Ruse a trimis o cerere la instanță pentru a recunoaște Meta Platforms Inc. drept organizație extremistă și a interzice activitățile sale pe teritoriul Federației Ruse” a anunțat vineri Parchetul General al Federației Ruse.

Rusia interzice Instagram și WhatsApp

Agenția a adăugat că Procuratura Generală a cerut organului de supraveghere al presei de stat Roskomnadzor să restricționeze accesul la Instagram din cauza „distribuirii de materiale informative care conțin apeluri pentru a desfășura acțiuni violente împotriva rușilor, inclusiv a militarilor”.

La 4 martie, Roskomnadzor a declarat că blochează accesul la Facebook în Rusia din cauza „discriminarii” împotriva mass-mediei ruse.

Pentru Instagram, Rusia este a cincea cea mai mare piață a lumii, cu peste 65 milioane de useri. La fel este și în cazul WhatsApp: Rusia este a cincea cea mai mare țară pentru aplicație, cu aproape 70 milioane de useri.

 Meta, „organizație extremistă”

E-mailurile interne văzute de Reuters joi au dezvăluit o schimbare temporară a politicii Meta privind discursul instigator la ură, care ar permite utilizatorilor Facebook și Instagram din unele țări să ceară violență împotriva rușilor și soldaților ruși în contextul invaziei Ucrainei.

Potrivit e-mailurilor, compania de social media permite temporar și unele postări care cheamă la moarte președintelui rus Vladimir Putin sau președintelui belarus Alexander Lukașenko în țări precum Rusia, Ucraina și Polonia, potrivit e-mailurilor interne adresate moderatorilor săi de conținut.

„Ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei, am permis temporar forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile noastre, cum ar fi discursul violent, cum ar fi „moartea invadatorilor ruși”. Încă nu vom permite apeluri credibile la violență împotriva civililor ruși”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta într-un comunicat.

citește și...