Un grup de 33 de experți juridici acuză Rusia că a instigat la genocid în Ucraina și că intenționează să „distrugă” poporul ucrainean
Acțiunile Rusiei în Ucraina oferă suficiente dovezi pentru a concluziona că Moscova incită la genocid și comite atrocități menite să distrugă poporul ucrainean, potrivit primului raport independent despre acuzațiile de genocid din acea țară. „Am reunit experți juridici de top din întreaga lume, care au examinat apoi toate dovezile și au ajuns la concluzia că Federația Rusă poartă responsabilitatea pentru încălcările Convenției de genocid în Ucraina”, a declarat Azeem Ibrahim de la Institutul New Lines pentru CNN.
Un grup de 33 de experți juridici și de genocid a publicat vineri un raport în care acuză Rusia de incitare la genocid în Ucraina și solicită comunității internaționale să prevină producerea unui genocid. Raportul, publicat de Institutul New Lines pentru Strategie și Politică și Centrul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului, a folosit dovezi pentru a afirma că Rusia a încălcat Convenția ONU de genocid, un tratat la care Rusia și Ucraina sunt semnatare.
Raportul a fost elaborat de Institutul New Lines pentru Strategie și Politică, un think tank din SUA și Centrul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului, care are sediul în Canada, și urmează să fie lansat vineri, autorii trimițând copii către parlamente. , guverne și organizații internaționale din întreaga lume. O copie anticipată a raportului a fost distribuită exclusiv CNN.
Dovezi pentru a acuza Rusia de genocid
Raportul este împărțit în secțiuni care detaliază incitarea Rusiei la genocid, intenția de genocid și „modelul genocid de distrugere care vizează ucrainenii”. Printre alte dovezi, autorii citează negarea Rusiei a „legitimității unei identități ucrainene distincte pentru publicul rus”, eforturile de a-i eticheta pe ucraineni drept „naziști” și numeroasele acuzații de crime de război împotriva civililor comise de soldații ruși.
Autorii mai notează că fiecare țară parte la Convenția genocidului are obligația legală de a preveni genocidul în Ucraina, spunând:
”Toate statele trebuie să folosească toate mijloacele disponibile în mod rezonabil pentru a influența liderii ruși în mod public și privat, pentru a lua măsuri pentru a proteja civilii ucraineni vulnerabili de riscul iminent de genocid prin, printre altele, asigurarea garanțiilor pentru zone și coridoare umanitare sigure, acces la servicii medicale. îngrijire și necesități de bază și procese de responsabilitate pentru crimele atrocități comise de soldații ruși”.
Amnesty International a publicat un raport care detaliază concluziile lor cu privire la crimele de război rusești
Rusia a fost acuzată de numeroase crime de război împotriva civililor ucraineni. Joi, doi soldați ruși au pledat vinovați pentru bombardarea ilegală a locuințelor din regiunea Harkiv din Ucraina, iar marți, un soldat rus a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat în regiunea Sumi. Pe 7 mai, Amnesty International a publicat un raport care detaliază concluziile lor cu privire la crimele de război rusești în apropiere de Kiev.
Convenția de genocid a fost un punct de dispută încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Ucraina a depus o plângere la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), spunând că pretențiile rusești de genocid în regiunile Donețk și Lugansk sunt ilegitime și că Rusia ar trebui să fie obligată să oprească invazia lor. Ulterior, ICJ a decis în martie că Rusia trebuie să oprească invadarea Ucrainei, dar Rusia nu a respectat ordinul instanței.