Vladimir Shamanov, „măcelarul cecen”, spune că războiul din Ucraina ar putea dura 10 ani. “Aici a fost prima greșeală“

27.05.2022, 17:05

Generalul colonel Vladimir Shamanov, supranumit „măcelarul Ceceniei” de către alți generali ruși, spune că „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei ar putea dura între 5 și 10 ani, potrivit televiziunii ruse RBC. “Aici a fost prima greșeală, la cei care se așteptau să fim primiți cu flori în Ucraina. În prezent am depășit această situație, dar mai sunt multe de făcut”. Cine este Vladimir Shamanov, „măcelarul cecen”.

El le-a spus jurnaliştilor ruşi că multe universităţi militare din Ucraina au fost păstrate în Ucraina, una pentru aproape fiecare regiune, ceea ce a permis ţării să menţină o „bază pentru renaşterea armatei”.

Generalul lui Putin a vorbit și despre una dintre greșelile rușilor în Ucraina. Aceștia se așteptau să fie întâmpinați cu flori, dar s-au lovit de rezistența ucrainenilor. “Aici a fost prima greșeală, la cei care se așteptau să fim primiți cu flori în Ucraina. În prezent am depășit această situație, dar mai sunt multe de făcut”, a spus Șamanov.

Războiul din Ucraina ar putea dura 10 ani

„Astăzi am trecut deja de această fază, dar mai sunt multe de făcut. Ceea ce așteaptă Ucraina după operațiunea specială este acum greu de prevăzut”, a spus el, adăugând că „demilitarizarea” țării vecine în paralel cu „denazificarea acesteia” ar putea dura între 5 și 10 ani.

Întrebat dacă vede Ucraina anexată de Moscova, generalul a răspuns că Rusia nu ar avea nevoie de ea dacă cele două obiective stabilite de președintele rus Vladimir Putin în declarația sa de război din 24 februarie nu ar fi îndeplinite.

Cine este Vladimir Shamanov, „măcelarul cecen”

La vârsta de 65 de ani, Shamanov s-a retras din serviciul activ în armata rusă în 2016, după care a devenit președinte al Comisiei de Apărare a Dumei de Stat, funcție pe care a deținut-o până în octombrie anul trecut.

El a comandat trupele ruse în ambele războaie cecene între 1994-1996 și 1999-2009, timp în care s-a remarcat pentru brutalitatea sa, care a fost remarcată și de alți generali ruși.

Organizațiile internaționale pentru drepturile omului l-au acuzat pe Shamanov și trupele sale subordonate că au comis numeroase crime de război în sudul republicii ruse.

Aslambek Aslahanov, un general al Ministerului de Interne rus, care a fost consilierul lui Vladimir Putin în problemele din Cecenia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, l-a descris pe Shamanov drept un „măcelar” și un „blestem pentru poporul cecen”.

„Cecenii vorbesc despre Shamanov ca pe o ciumă care a coborât asupra lor, o boală precum SIDA. Este înecat în sânge. El crede cu cinism că toți cecenii – bărbați și femei, chiar și copii – sunt bandiți”, a spus fostul consilier al lui Vladimir Putin.

Generalul a comandat Forțele Aeriene Ruse

Ghenady Troshev, un alt comandant rus în Cecenia, a scris despre Shamanov că „a fost prea rapid să se mânie și direct în relațiile sale cu poporul cecen, preferând calea cea mai scurtă către victorie (…) care a dus la pierderi grele în rândul soldaților. rușii”.

Shamanov a luat parte și la invazia Georgiei în 2008, comandând trupe în Abhazia.

Imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Cecen în 2009, Shamanov a fost recompensat pentru acțiunile sale ca comandant al Forțelor Aeriene Ruse, comandând ramura de elită a forțelor armate ruse până în 2016, când s-a retras din serviciul activ.

În același an, a fost ales deputat al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, pe listele partidului Rusia Unită a președintelui Vladimir Putin.

Invitat la o emisiune TV la începutul lunii aprilie, el a sugerat ca în loc de negocieri cu Ucraina, Rusia să-l elimine pe președintele Volodymyr Zelensky și pe membrii cabinetului său prin atacuri aeriene.

citește și...