Cel mai bogat om al Ucrainei cere Rusiei să plătească pentru daunele suferite în timpul invaziei declanșate de Vladimir Putin

27.05.2022, 12:56

Rinat Akhmetov, cea mai bogată persoană din Ucraina, spune că propria sa companie intenționează să ia măsuri legale împotriva Rusiei pentru daunele suferite în timpul invaziei în curs de desfășurare în Ucraina. Invazia Rusiei a fost devastatoare pentru economia Ucrainei. CNBC a raportat miercuri că Banca Mondială a estimat că economia țării ar putea fi redusă cu 50 la sută în acest an.

Akhmetov, proprietarul SCM Holdings Limited, a declarat într-un interviu acordat site-ului de știri NV.UA al The New Voice of Ukraine că propria sa companie  va încerca să recupereze daunele aduse fabricilor sale de oțel cauzate de ruși. El a indicat că firma sa a inițiat deja demersurile legale necesare pentru a primi compensații de la guvernul rus.

Akhmetov a spus că distrugerea fabricilor sale a dus la pagube de miliarde de dolari. Totuși, el a adăugat că suma finală nu a fost încă stabilită, potrivit unei traduceri în engleză a interviului său cu NV.UA.

Costul daunelor va fi aproape de 600 de miliarde de dolari

Invazia Rusiei a fost devastatoare pentru economia Ucrainei. CNBC a raportat miercuri că Banca Mondială a estimat că economia țării ar putea fi redusă cu 50 la sută în acest an. Oficialii ucraineni au estimat că acest cost al reconstrucției în urma daunelor va fi aproape de 600 de miliarde de dolari, a adăugat CNBC, dar unii oficiali au sugerat că cifra de 600 de miliarde de dolari este doar o parte din ceea ce va costa reconstrucția completă.

Asemenea lui Ahmetov, Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, are un plan similar de unde să obțină acești bani.

“Rusia trebuie să plătească pentru asta”

“Nu cred că americanii, germanii sau orice alți contribuabili din lume ar trebui să plătească pentru ceea ce a făcut Rusia. Există o modalitate alternativă de a recupera Ucraina, (adică) este de a face Rusia să plătească pentru asta”, a declarat Kuleba pentru CNBC.

Întrebat despre planurile sale de viitor și dacă compania sa intenționează să reinvestească în Ucraina după încheierea invaziei Rusiei, Akhmetov a spus pentru NV.UA: „Vom continua să investim în Ucraina”. El a adăugat că propria sa companie are două priorități principale pentru concentrarea activităților după război: „reînnoirea potențialului industrial și asigurarea independenței energetice”.

Akhmetov, în interviu, a descris mai departe acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid și crime de război”.

“Pe 24 februarie, Rusia a declanșat un război teribil în Ucraina. A atacat țara noastră fără motiv, armata rusă a ucis zeci de mii de civili, copii, femei și bătrâni și a distrus infrastructura țării noastre”, a spus el pentru presa. conform unei traduceri în engleză.

În interviu, Akhmetov, întrebat despre relația sa dificilă raportată cu unii oficiali din Statele Unite, și-a declarat aprecierea pentru ceea ce SUA au făcut pentru Ucraina în timpul invaziei Rusiei.

“Statele Unite sunt un aliat al Ucrainei. Și, după cum a arătat timpul, acesta este un mare prieten al Ucrainei, căruia îi sunt personal recunoscător pentru asistența fără precedent acordată țării noastre”, a spus el pentru NV.UA.

citește și...