“Un glonț este suficient pentru tine”. Povestea prezentatoarei TV afgane care a devenit peste noapte refugiată!

02.08.2022, 12:55

Când talibanii au preluat puterea în Afganistan la sfârșitul lunii august 2021, viața multor femei din această țară s-a schimbat radical. Pentru o prezentatoare de televiziune, acea situație a însemnat sfârșitul carierei, al speranțelor și al viselor sale. Acum, la aproape un an de la preluarea puterii de către talibani, prezentatoarea Shabhnam Dawran încearcă să își construiască o nouă viață ca imigrantă în Marea Britanie.

În 14 august 2021, în noaptea de dinaintea preluării controlului asupra Kabulului de către talibani, Shabhnam se pregătea să prezinte știri la ora de maximă audiență la Tolo News și Radio Television Afghanistan.

În ultimele zile, talibanii înaintaseră până la marginea capitalei.

Povestea prezentatoarei TV afgane care a devenit peste noapte refugiată!

Shabhnam, în vârstă de 24 de ani, este o prezentatoar TV în plină ascensiune. Ea intră în direct pentru a transmite ultimele știri telespectatorilor care monitorizează ecranele televizoarelor pentru a fi la curent cu ultimele informații.

“Am fost atât de emoționată încât nici nu am putut citi știrea principală. Oamenii care mă priveau de acasă își puteau da seama prin ce treceam”, a povestit ea.

Când s-a trezit dimineața, Kabulul căzuse deja în mâinile militanților. Un membru al talibanilor, cu un steag alb-negru în spate, stătea deja pe un scaun din studio. Scaunul era cel pe care Shabhnam se așezase cu o seară înainte pentru a transmite știrile.

Acest lucru marchează sfârșitul unei epoci.

La prima sa conferință de presă oficială, un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat, într-o sală plină de jurnaliști, că femeile pot lucra “împreună cu bărbații”. A doua zi, Shabhnam, neliniștită, dar entuziasmată, își pune hainele de lucru și pleacă la birou. Dar, la sosirea la birou, se confruntă cu talibanii, care pretind că păzesc biroul și că nu permit intrarea decât lucrătorilor de sex masculin.

“Un glonț este suficient pentru tine”

Shabhnam a declarat că un soldat taliban i-a spus că, “în Regatul Islamic al Afganistanului, nu am decis ca femeile să lucreze”.

Un alt soldat i-a spus: “Ați făcut destul, acum este rândul nostru”.

Când Shabhnam le-a spus că are dreptul să muncească, deodată un soldat a îndreptat arma spre ea.

Degetul soldatului era deja pe trăgaci și a spus: “Un glonț este suficient pentru tine. Vrei să pleci sau să trag aici?”.

Shabhnam a plecat apoi, postând pe rețelele de socializare un videoclip care descrie întâlnirea. Când videoclipul devine viral, viața ei și a familiei sale sunt puse în pericol. Câteva zile mai târziu, ea și-a făcut un mic bagaj, a părăsit Afganistanul și le-a luat cu el pe cele două surori ale sale, Meena și Hemat.

O nouă viață

Shabhnam și cei doi frați mai mici ai săi au ajuns mai târziu în Marea Britanie împreună cu mii de alți refugiați afgani. În calitate de refugiat fără cunoștințe de limba engleză și cu perspective limitate de angajare, Shabhnam recunoaște că este dificil să se adapteze la noul său mediu.

“Mă simt ca și cum aș fi pierdut șase ani de muncă în Afganistan. Acum trebuie să învăț limba engleză și să urmez studii universitare. În primele zile, nu puteam nici măcar să mergem la cumpărături. Dacă aveam nevoie de ceva important, nu puteam spune ce vrem. A fost foarte dificil și dureros”.

După aproape un an, majoritatea refugiaților afgani din Marea Britanie încă umplu hotelurile din țară. Cu toate acestea, Shabhnam și fratele său au fost norocoși. La începutul acestui an, au primit o casă socială.

“Viețile noastre abia acum încep. Suntem ca niște nou-născuți, care trebuie să înceapă totul de la zero”, a spus el cu un zâmbet.

Astfel, s-au obișnuit cu viața din Londra și s-au bucurat de prima lor vară în Anglia, deși încă le era dor de casa lor din Afganistan.

Shabhnam crede că familia sa a primit un sprijin bun din partea guvernului britanic, dar rămâne îngrijorat de alți refugiați afgani – dintre care unii sunt prietenii lui Shabhnam.

Cu privire la aceste aspecte, Ministerul de Interne al Regatului Unit a transmis BBC: “Este greșit să punem aceste două grupuri vulnerabile unul împotriva celuilalt. Schema noastră de relocare a cetățenilor afgani va oferi pentru până la 20.000 de femei, copii și alte grupuri expuse riscului o cale sigură și legală de reinstalare în Regatul Unit. Găsirea unei locuințe pentru persoanele și familiile afgane poate fi un proces complex. Lucrăm cu peste 300 de autorități locale din Marea Britanie pentru a face față cererii, din iunie 2021 au găsit sau suntem în curs de găsire a unei locuințe pentru 6.000 de persoane”.

Multe s-au schimbat în Afganistan de când Shabnam și-a părăsit casa. Fetelor le este interzis să meargă la școala secundară în cea mai mare parte a țării, spațiile publice, cum ar fi parcurile pentru fete și băieți, sunt separate, iar fetelor li se cere să poarte vălul.

Această regulă afectează în mod special femeile care sunt prezentatoare de televiziune, care sunt obligate să poarte vălul în timp ce sunt în direct.
Shabhnam își compătimește colegele care nu au de ales decât să accepte regulile dure dacă vor să continue să lucreze.

“Talibanii vor să le forțeze pe femei să spună “renunțăm, nu vrem să ne întoarcem la muncă și acceptăm să stăm acasă””, a spus ea.

“Până când talibanii nu-și vor schimba modul de gândire, talibanii nu vor aduce schimbări pozitive în societate.”

Dar ea nu este disperat să se întoarcă într-o zi în Afganistan.

“Precum sticla care a căzut pe podea și s-a spart în bucăți, speranțele, planurile și visele mele s-au spulberat”, a spus ea.

 

 

 

 

citește și...