Iadul drogurilor din Kabul. Câinii au ajuns să fie dependenți de heroină, iar cadavrele afganilor supradotați sunt împrăștiate pe străzi

21.07.2022, 18:22

Kabul se află în mijlocul unei epidemii îngrozitoare de dependență de droguri, unde până și câinii sunt dependenți de heroină, iar cadavrele afganilor supradotați sunt împrăștiate pe străzi.

Au apărut imagini tulburătoare care arată dependența de droguri care afectează mii de oameni din capitală, după ani de război și revenirea talibanilor.

Potrivit The Sun, sute de bărbați și femei drogați cu heroină, opiu și metamfetamină au fost fotografiați împrăștiați pe un deal cu vedere spre Kabul, în timp ce câini drogați se plimbau pe lângă ei.

Câinii sunt dependenți de heroină, iar cadavrele afganilor supradotați sunt împrăștiate pe străzi

Cadavrele câinilor supradotați puteau fi văzute, de asemenea, printre gunoaie.

Numărul tot mai mare de dependenți sunt găsiți trăind în parcuri și în canalizările de canalizare, sub poduri și pe pantele deschise ale dealurilor din Kabul.

Afganistan – cel mai mare producător de opiu și heroină din lume

Dependența de droguri este de mult timp o problemă uriașă în Afganistan – cel mai mare producător de opiu și heroină din lume și acum o sursă majoră de metamfetamină.

Disperarea celor dependenți a fost alimentată de sărăcia persistentă și de decenii de război care au lăsat puține familii nevătămate.

Milioane de afgani se confruntă cu sărăcia

Iar situația pare să se înrăutățească după prăbușirea economică a țării în urma preluării puterii de către talibani în august anul trecut.

Familiile care odată reușeau să se descurce s-au trezit fără locuri de muncă, iar multe dintre ele abia își mai pot permite să cumpere mâncare.

Milioane de afgani au fost aruncați în sărăcie – și mulți dintre ei au apelat la droguri pentru a scăpa de problemele lor crunte.

Dar talibanii au lansat o campanie agresivă de eradicare a cultivării macului.

În același timp, ei au moștenit și politica guvernului de a aduna dependenții și de a-i forța să fie închiși în tabere.

La începutul acestui an, luptătorii talibani au luat cu asalt două zone în care se adună dependenții – cea de pe deal și alta de sub un pod.

Ei au ridicat aproximativ 1.500 de persoane, potrivit oficialilor însărcinați cu înregistrarea acestora.

Aceștia au fost înghesuiți în camioane și mașini și duși la Spitalul medical Avicenna pentru tratamentul drogurilor – o fostă bază militară americană care în 2016 a fost transformată într-un centru de tratament al drogurilor.

Situl este cel mai mare dintr-un număr de tabere de tratament din jurul capitalei.

Dependenții sunt rași și ținuți în barăci timp de 45 de zile și nu primesc niciun fel de tratament sau medicamente pe măsură ce trec prin sevraj.

Dar centrul de dezintoxicare abia dacă are suficienți bani pentru a-și hrăni pacienții, după ce finanțarea internațională pentru Afganistan a fost întreruptă în urma preluării puterii de către talibani.

Unul dintre dependenții adăpostiți sub un pod din capitală a declarat pentru Associated Press că “dependența s-a răspândit în toată familia sa”.

Bărbatul a spus că tot mai mulți oameni se prezintă în fiecare zi la bârlogul de sub pod.

“Nu se termină niciodată”, a spus el.

De la extragerea opiului, traficul și “taxarea” laboratoarelor de droguri până la perceperea de taxe de contrabandă pentru transporturile destinate Africii, Asiei, Europei, Canadei, Rusiei și Orientului Mijlociu, talibanii au cules milioane de euro din comerțul cu droguri.

David Mansfield, unul dintre cei mai importanți cercetători în domeniul comerțului ilicit cu droguri din Afganistan, a declarat că talibanii câștigă milioane de euro din taxele pe producția de opiu, laboratoarele de heroină și transporturile de droguri.

Iar oficialii ONU susțin că gruparea a câștigat probabil peste 400 de milioane de dolari între 2018 și 2019 din industria de narcotice din Afganistan.

În timp ce armata americană estimează că talibanii obțin un procent uriaș de 60% din venitul lor anual din acest comerț.

Cea mai mare parte a cultivării macului are loc în zonele aflate sub conducerea talibanilor, iar militanții gestionează o rețea financiară sofisticată și un sistem de impozitare pentru a plăti operațiunile insurgenților.

 

 

citește și...