“Aveam două opțiuni: să mă apăr sau să mor”. Un refugiat afgan, comandant în armata ucraineană, luptă împotriva Rusiei

12.07.2022, 16:42

Jalal Noory era doar un copil când a scăpat din războiul civil din Afganistan, izbucnit în urma invaziei sovietice din țara sa în 1979. A ajuns în Ucraina, care a devenit a doua sa casă, unde și-a construit o nouă viață. arată un reportaj BBC. ”Strategia fostei Uniuni Sovietici nu s-a schimbat”.

Aproape 25 de ani mai târziu, a asistat la invazia rusă în Ucraina și a avut doar două opțiuni: “să se apere sau să moară”.

Jalal Noory se află acum în tranșeele din jurul Kievului, arată un reportaj BBC.

“Acesta este steagul Ucrainei, steagul casei mele. Acesta este steagul țării mele, Afganistan”

“Am peste 40 de ani. Locuiesc în Ucraina din 1998″.”Eram 100% sigur că rușii vor ajunge la Kiev. Nu am vrut să mă predau și să văd un steag rusesc deasupra capului meu. ”

Jalal s-a înrolat în armata ucraineană după ce Rusia a atacat țara în februarie. El conduce o unitate de 12 soldați care apără Kievul. Înainte de război a lucrat într-o companie de securitate.

”Strategia fostei Uniuni Sovietici nu s-a schimbat”

Andrei Klisciuc, comandant: „În primă fază, eram: «Doamne! Ce caută aici?». Însă am apucat să-l cunosc. Uneori știe mai multe despre ce să facă decât ucrainenii în anumite situații”.

Jalal era copil când URSS a invadat Afganistanul în 1979. Ocupația a dus la un război civil și un exod de milioane de afgani.

„Dacă rușii n-ar fi invadat Afganistan, am fi avut o viață mai bună. N-aș fi fost un refugiat în Ucraina. Aș fi fost în Afganistan”.

Ca refugiat, Jalal a învățat arte marțiale și a câștigat medalii pentru Ucraina.

„Strategia fostei Uniuni Sovietici sau a actualei Rusii nu s-a schimbat. Este vorba de ocuparea unei țări mai mici care are o armată și o economie mai slabă”.

Viața lui Jalal era pașnică, însă războiul a schimbat totul, notează BBC.

„Am decis să apăr pământul pe care stau. În Afganistan era minor și copil fiind a trebuit să-i urmez pe părinții mei. Însă de data asta am știut că voi apăra Ucraina deoarece este casa mea”.

citește și...