Un cartel mexican nemilos a deschis focul asupra convoiului prezidențial din Guatemala

02.08.2022, 17:16

Cartelul mexican Jalisco New Generation din Mexic a deschis focul asupra convoiului guatemalez, deși președintele Alejandro Giammattei nu ar fi fost implicat în incident. Atacul fără precedent asupra convoiului prezidențial din Guatemala este cea mai recentă demonstrație de forță din partea nemilosului cartel mexican Jalisco New Generation Cartel, sau CJNG.

Presupuși membri ai nemilosului cartel mexican Jalisco New Generation, cunoscut sub numele de CJNG, au lansat un atac fără precedent asupra convoiului prezidențial din Guatemala în acest weekend: un schimb de focuri față în față.

Schimbul de focuri a avut loc sâmbătă dimineața într-un mic sat de la granița dintre Guatemala și Mexic, în timp ce președintele Guatemalei, Alejandro Giammattei, se deplasa în jurul micului sat La Laguna, deși nu a fost implicat, potrivit presei locale, citate de dailymail.co.uk. Presupusul lider al cartelului a fost, de asemenea, arestat.

Un bărbat din cartelul mexican a fost rănit și arestat

Schimbul de focuri a început atunci când garda personală a președintelui din Guatemala se deplasa în jurul micului sat La Laguna și a observat un convoi înarmat de membri ai cartelului care se îndrepta direct spre ei. Forțele oficiale au cerut convoiului să se oprească, dar membrii cartelului au deschis focul, au relatat știrile locale.

În timpul atacului, un bărbat din convoiul cartelului a fost rănit și arestat. Oficialii militari din Guatemala l-au identificat ca fiind cetățeanul mexican Josué López Velázquez, presupusul lider al CJNG.

Bărbații înarmați au lăsat în urmă trei grenade

Armata guatemaleză a transmis fotografii cu un bărbat sângerând – presupus a fi López Velázquez- întins pe iarbă, înconjurat de forțele militare mexicane.

“Restul bărbaților care călătoreau în convoi au fugit în Mexic. Autoritățile mexicane au oprit apoi patru cetățeni guatemalezi”, a precizat armata guatemaleză pe contul său oficial de Twitter.

Înainte de a fugi spre Mexic, bărbații înarmați au lăsat în urmă trei grenade, dintre care una în posesia lui López Velázquez, a precizat armata într-un comunicat de presă transmis sâmbătă.

Giammattei nu se afla în convoi în timpul atacului, au declarat surse militare pentru ziarele locale. El tocmai începuse un turneu prezidențial prin țară și era transportat cu un elicopter într-un alt oraș în momentul schimbului de focuri.
Atacul a fost o nouă demonstrație de forță la scară mai mare din partea CJNG, deși este doar cea mai recentă demonstrație a prezenței sale în creștere în America Centrală.

Cu sediul inițial în statul central mexican Jalisco, cartelul și-a extins operațiunile în aproape toate statele din Mexic și, mai recent, în țări precum Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Columbia și Chile.

CJNG a fost descris de oficialii americani ca fiind “cea mai bine înarmată” organizație criminală din Mexic și “una dintre cele mai periculoase organizații criminale transnaționale din lume”.

Cartelul a amenințat recent poliția națională din Guatemala pentru “furtul” unei încărcături de droguri aparținând liderului cartelului, Nemesio Oseguera Cervantes, cunoscut sub numele de “El Mencho”, pentru care autoritățile americane oferă 5 milioane de dolari.

Într-o înregistrare video difuzată în septembrie 2021, presupuși membri ai CJNG au amenințat mai mulți ofițeri de poliție guatemalezi.

“Nimeni nu se pune cu oamenii lui Señor Nemesio. Aceste lucruri au un proprietar, iar proprietarul este Cartelul Jalisco New Generation”, a declarat un bărbat neidentificat în videoclip.

 

 

 

 

citește și...