Cum arată tunelul secret prin care a evadat “El Chapo”. Cel mai mare traficant de droguri din Mexic ar fi plătit 50 de milioane de dolari pentru a fi ajutat să evadeze

11.07.2022, 18:01

Fostul șef al cartelului Sinaloa, El Chapo, a dispărut astăzi, după șapte ani, din celula sa dintr-o închisoare de maximă securitate, evadând cu o motocicletă spre un adăpost secret. El Chapo a fost văzut ultima dată pe camerele de supraveghere intrând în dușul din celula sa, singurul loc care nu este vizibil pentru camera video.

În această zi, în urmă cu șapte ani (11 iulie 2015), temutul baron mexican al drogurilor Joaquín “El Chapo” Guzmán a evadat din închisoare pentru a doua oară.

În 2001, el a plătit aproximativ 2,5 milioane de dolari (2,01 milioane de lire sterline) sub formă de mită pentru a fi scos din închisoare într-un coș de rufe, potrivit dailystar.co.uk.

Autoritățile mexicane au sporit măsurile de precauție

După această rușine, care i-a permis să conducă Cartelul Sinaloa timp de încă 14 ani, autoritățile mexicane au sporit măsurile de precauție și l-au închis într-un centru de maximă securitate după a doua arestare.

Doar 16 luni mai târziu era din nou în libertate.

El Chapo a fost condamnat la închisoare pe viață în 2019 și este acum încarcerat în Colorado, SUA

Sub dușul închisorii a fost construit un tunel

Potrivit Comisiei Naționale de Securitate din Mexic (CNS), El Chapo a fost văzut ultima dată pe camerele de supraveghere intrând în dușul din celula sa, singurul loc care nu este vizibil pentru camera video.


Îngrijorați de faptul că nu ieșise după 25 de minute, gardienii au mers în celulă pentru a investiga. El dispăruse.

Tunelul era prevăzut cu lumini, un sistem de ventilație și o motocicletă

Șeful CNS, Monte Alejandro Rubido, a declarat presei că sub duș a fost construit un tunel de 50 cm X 50 cm, care se întinde la 10 metri adâncime și care are o scară care face legătura cu un tunel mai larg, de 1,5 km.

Acel tunel de 1,7 m înălțime și 80 cm lățime era prevăzut cu lumini, un sistem de ventilație și o motocicletă folosită probabil pentru a transporta pământul din excavare – și, probabil, pe El Chapo însuși.


“De-a lungul tunelului, au fost găsite instrumente de construcție, rezervoare de oxigen, containere de combustibil, lemn de cofraj, țevi din PVC, printre alte obiecte”, a declarat Rubido.

Tunelul ducea la o casă de construcții unde muncitorii cartelului au lucrat neobosit timp de luni de zile pentru a săpa sub închisoarea Altiplano pentru a-și recupera șeful.

“În acel loc, au fost găsite mobilier, instalații și alte obiecte care indică faptul că a existat o prezență a muncitorilor sau a paznicilor”, a explicat Rubido.
Ceea ce a urmat a fost o vânătoare națională de amploare, cu elicoptere însărcinate cu urmărirea lui El Chapo, în timp ce închisorile și aeroporturile au fost închise.

Președintele mexican Enrique Peña Nieto chiar a zburat înapoi dintr-o călătorie de stat în Franța după ce a aflat vestea, catalogând-o drept un “afront” la adresa guvernului mexican.

Președintele a fost aspru criticat, iar reputația sa nu și-a mai revenit niciodată, deși El Chapo a fost arestat pentru a treia și ultima oară în 2016.

Cariera lui Peña Nieto a fost lăsată în paragină atunci când un martor în procesul lui El Chapo din 2019 a afirmat că a acceptat o mită de 100 de milioane de dolari (83,9 milioane de lire sterline) de la șeful cartelului.

citește și...