Un bebeluşul s-a născut cu două capete, trei mâini și două inimi. Mamei i s-a spus că așteaptă gemeni

31.03.2022, 19:47
Un bebeluşul s-a născut cu două capete, trei mâini și două inimi. Mamei i s-a spus că așteaptă gemeni

Un bebeluș i-a șocat pe medici și pe mama sa după ce a sosit pe lume cu două capete, trei mâini și două inimi. Lui Shaheen Khan i s-a spus că va avea gemeni când va rămâne însărcinată cu primul ei copil în Ratlam, în statul indian Madhya Pradesh.

Părinților li s-a spus că așteaptă gemeni. Cadrele medicale le-au spus părinților că au gemeni după ce mama a mers la o primă ecografie. Nimeni nu a sesizat existenţa afecţiunii până la naştere. Dar când copilul s-a născut pe 28 martie în Ratlam, în statul indian Madhya Pradesh, ei au descoperit doi copii care sunt uniți de un trunchi.

Afecțiunea, cunoscută sub numele de parapagus dicefalic – în care doi copii sunt uniți de un trunchi, a trecut nedetectată în timpul vizitelor la ginecolog, relatează Mirror.

Medicii sunt confuzi

Medicii nu au confirmat dacă naşterea este tratată ca una de siamezi ( aceea în care sunt doi copii cu gândire proprie) ori dacă este vorba doar de unul singur. Rapoartele locale îl descriu ca pe un copil, dar afecțiunea este considerată o formă rară de înfrățire parțială.

Unul dintre medici, dr. Lahoti, a declarat: „Acest gen de cazuri sunt rare, iar starea bebelușilor rămâne incertă, mai ales în primele zile. Din acest motiv, i-am ținut sub observație. Nu am planificat nicio intervenție chirurgicală asupra pacientului”.

Ce este parapagus dicefalic

Parapagus dicefalic este o formă rară de înfrățire parțială cu două capete unul lângă altul pe un trunchi. Condiția se mai numește și parapagus dicephalus.

Dacă sunt transportați la termen, majoritatea gemenilor dicefalici sunt născuți morți sau mor la scurt timp după naștere. Se știe că un număr mic a supraviețuit până la vârsta adultă.

Un bebeluș a supraviețuit unei operații de amputare a celui de-al doilea cap

În 2018, un bebeluș născut cu două capete a supraviețuit unei operații de amputare a celui de-al doilea cap. Sana Hilel, din Alep, Siria, a născut al șaptelea copil, Abdullatif Shekrak, prin operația de cezariană, după ce a fost detectat cranium bifidum în uter.

Afecțiunea apare atunci când craniul unui bebeluș nu se închide corect, provocând o proeminență asemănătoare unui sac a creierului și a membranelor sale de acoperire printr-o deschidere a craniului.

Dr. Mehmet Koparan, medicul care a efectuat operația, a spus că un caz atât de grav ar fi fost adesea fatal.

„În general, encefalocelul (cranium bifidum) este observat la unul din 5.000 de născuți vii”, a spus medicul. „Clasele trei și patru sunt mai puțin frecvente și adesea mortale. Acest caz este de clasa a treia”.

citește și...