“Trucul” unui laureat al premiului Nobel pentru ca factura energetică să nu mai crească
Potrivit lui Giorgio Parisi, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2021, pastele ar trebui fierte cu focul stins, pentru ca factura energetică a vieții de zi cu zi să nu mai crească. Unione Italiana Food spune că menținerea capacului în timpul fazei de fierbere accelerează procesul de gătire și economisește “până la 6% din energie și emisii de CO2″.
Încercarea de a face economii în viața de zi cu zi este sarcina în care ne aflăm cu toții în acest moment, pentru ca facturile la electricitate și gaz să nu crească mai mult decât ar trebui în urma crizei internaționale.
Giorgio Parisi, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2021, a vrut și el să își aducă aportul cu un sfat atunci când gătește paste sau când fierbe legume, de exemplu, potrivit as.com.
Cum să economisiți
Giorgio Parisi explică faptul că, odată ce apa a început să fiarbă, putem reduce focul la minimum sau chiar să-l oprim, astfel încât ceea ce avem în interiorul cratiței să continue să fiarbă atunci când o acoperim.
Ideea este că acel minut sau două în plus de gătire ușor mai moale va finaliza mâncarea fără a pierde un minut de energie așteptând să opriți focul când totul este gătit.
O tehnică folosită în multe restaurante
Acoperirea este cea care împiedică evaporarea apei, iar alimentele continuă procesul de gătire. O tehnică folosită în multe restaurante și care permite, de asemenea, ca mâncarea să fie gătită mai încet și fără grabă, fără ca căldura maximă să facă să se piardă punctul perfect într-o secundă.
Ce spune Unione Italiana Food
Înainte de a ști dacă este un sacrilegiu pentru cei care se pricep cel mai bine la paste, Unione Italiana Food spune că menținerea capacului în timpul fazei de fierbere accelerează procesul de gătire și economisește “până la 6% din energie și emisii de CO2″.
Oprirea căldurii după două minute de fierbere, lăsând capacul deschis, economisește până la 47% din energie și emisii de CO2.
“Cu un consum mediu de 23,5 kg de paste pe cap de locuitor, fiecare italian ar economisi până la 44,6 kilowați-oră, 13,2 kilograme de emisii de CO2 și 69 de litri de apă într-un an”, adaugă ei.