„Trebuie să cumpărăm totul. Tot echipamentul cu care luptăm în Ucraina miroase a naftalină”. Armata nu le furnizează încălțăminte, veste antiglonț sau produse medicale soldaților ruși

24.05.2022, 15:21

Soldații ruși care se pregătesc să fie trimiși la luptă în Ucraina trebuie să cumpere echipament personal pe cheltuiala lor, potrivit mai multor militari care au vorbit cu Serviciul rus al The Moscow Times sub condiția de a păstra anonimatul. „Trebuie să cumpărăm totul din banii noștri. Nu sunt haine, conserve sau truse de prim ajutor”, a spus un soldat. 

Unele dintre articolele aparent nefurnizate de armată includ încălțăminte, bandaje și garouri.

„Dacă îți dau uniformă, ești norocos – poți economisi niște bani. Dar tot trebuie să mai cumperi jachetă și pantaloni de schimb… Aș fi foarte mulțumit dacă aș primi banii pentru echipamentele pe care le-am cumpărat, ca să nu le suport eu din salariu”, a spus un subofițer din Garda Naţională (Rosgvardia).

Armata nu le furnizează încălțăminte, veste antiglonț

Bărbații intervievați de The Moscow Times au spus că li s-a promis un salariu lunar de aproximativ 200.000 de ruble (3.365 de dolari) dacă semnau un contract pentru a se alătura trupelor ruse care luptă în Ucraina – dar că ar trebui să-și cumpere ei înșiși toate echipamentele.

„O vestă de luptă de nivel 4 – care poate opri pistolul și pușca, precum și schijele – costă în medie 70.000 de ruble (1.200 USD). O cască este încă 10.000 de ruble (160 USD). Cizmele decente costă aproximativ 5.000 de ruble (80 USD) și chiar ai nevoie de două perechi. O vestă tactică costă între 5.000 și 10.000 de ruble (80-160 USD). Și mai trebuie să-ți cumperi jachetă, pantaloni, tricouri și pulovere. Asta înseamnă aproximativ 200.000 de ruble (3.365 USD)”, a spus militarul Rosgvardia.

”Nu sunt haine, conserve sau truse de prim ajutor”

Un soldat rus dintr-o unitate militară din apropierea munților Urali a spus că militarii care au plecat spre Ucraina nu au primit aproape niciun echipament:

„Trebuie să cumpărăm totul din banii noștri. Nu sunt haine, conserve sau truse de prim ajutor”, a spus el. „Tot echipamentul cu care luptăm în Ucraina miroase a naftalină, iar armele se blochează.”

Magazinele militare online înregistrează o cerere crescută pentru armuri, căști și uniforme antibalistice, potrivit managerilor care au vorbit cu The Moscow Times. „Un nivel de bază 4 costă în medie 52.000 de ruble (860 USD), dar nu te va proteja de gloanțe. O vestă de înaltă calitate, de nivel 4, cu protecție completă, costă 138.000 (2.280 USD)”, potrivit Yelenei, consultantă la un magazin online care a cerut anonimatul pentru a vorbi liber

Magazinul de echipamente Avangard vindea veste de nivel 4 pentru 195.000 de ruble (3.223 USD), în timp ce căștile aveau un preț de până la 50.000 de ruble (826 USD).

„Căștile cu vizor sunt cele mai scumpe. O cască ieftină este doar o șapcă. Vizorul protejează ochii, deci prețul este mai mare”, a declarat un agent de vânzări Avangard pentru The Moscow Times.

Dar mulți soldați nu folosesc magazine specializate, preferând populara piață online rusă Avito pentru a cumpăra echipament și îmbrăcăminte militară.

Un vânzător de echipamente militare de pe Avito s-a prezentat ca Ilya când a fost contactat de The Moscow Times, spunând că lucra ca inginer de echipamente medicale la Ministerul Apărării.

„Mulți băieți vor să lupte. Abia am timp să pun un anunț când vând. Nu vând doar echipamente second hand. Am căști, uniforme antibalistice și veste tactice.”

Ilya a spus că echipamentele pe care le vinde online au fost respinse de la unitățile militare.

„Tot ceea ce au ei este licențiat și aprobat de Ministerul Apărării, așa că dacă există un mic defect, echipamentul este scos din funcțiune. Il vindem cu o mica reducere. Nu vrem să-l aruncăm. Dar este 100% de înaltă calitate”, a spus el.

 

 

citește și...