Povestea ucraineanului care a supraviețuit după ce a fost împușcat în față și îngropat de viu de soldații ruși. Bărbatul a reușit să iasă din mormânt. “Mă gândeam că eu sunt următorul”

17.05.2022, 14:07

„Aici a fost îngropat Nikola de viu.” Aceste cuvinte cutremurătoare sunt exprimate de corespondentul CNN Melissa Bell care a prezentat un interviu cu Nikola Kulichenko, un soldat ucrainean cu o poveste îngrozitoare despre soldații ruși care îl torturează pe el și pe cei doi frați ai săi, în cele din urmă împușcându-i înainte de a-i îngropa într-un mormânt.

Din Bucha vine povestea unui ucrainean de 33 de ani care a fost împușcat de ruși împreună cu frații săi și aruncat într-o groapă comună, dar care a fost salvat printr-un miracol.  Povestea lui Nikola Kulichenko  face înconjurul lumii datorită unui articol din Wall Street Journal.

Acest ucrainean crede că i s-a permis să înșele moartea pentru a putea vorbi în numele celor care nu pot. La marginea unui drum îndepărtat din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, Mykola arată mormântul nemarcat în care el și cei doi frați ai săi au fost îngropați la trei săptămâni și jumătate după ce a început războiul, pe terenul confiscat de forțele ruse. Toți trei fuseseră împușcați; el a fost singurul care a supraviețuit, potrivit CNN.

Ucraineanul a reușit să iasă din mormânt

Bărbatul a fost aruncat într-o groapă pe 18 martie cu mâinile și picioarele legate, dar a reușit să scape. Cu ultimele forte, Nikola a putut să iasă din mormânt.

Nikola a fost răpit și torturat în satul Vyshneve, lângă Kiev. După ce rușii întră în casa lui, Nikola este luat împreună cu frații săi. Unul dintre ei a servit în armata ucraineană, iar acest lucru a fost suficient pentru a declanșa tortura și execuția finală. Cei trei sunt torturați cu o bâtă, apoi sunt legați la ochi și duși într-o magazie din afară satului. În a treia zi se decide să-i omoare.

“Mă gândeam că eu sunt următorul”

 Nikola a mărturisit că a auzit o împușcătură în spatele lui, iar Dmitro, în vârstă de 36 de ani, cel mai mare dintre cei trei frați, a căzut la pământ. Apoi, l-a simțit pe Yevhen, cel mai tânăr, căzând lângă el.

Nikola este împușcat în apropierea urechii drepte, glonțul iese din partea dreaptă a gurii, iar el supraviețuiește. Nikola este în viață, dar rușii nu știu și îl aruncă în groapă. După un timp, bărbatul iese din pământul care acoperise mormântul fraților săi și a evadat, reușind să evite patrulele teritoriale.  Nikola nu știe cât timp a stat îngropat de viu, cu mâinile și picioarele încă legate.

“Mi-a fost greu să respir, din moment ce Dima (Dmitro) era deasupra mea, dar folosind brațele și genunchii, l-am putut împinge pe fratele meu mai mare pe marginea gropii și apoi am ieșit afară.”, a povestit ucraineanul.

Bărbatul s-a târât pe câmp până la cea mai apropiată casă, unde o femeie l-a îngrijit peste noapte, înainte de a putea să se întoarcă la sora lui, care îi aștepta acasă, neliniștită.

“Am venit acasă și acolo era Nikola. M-am uitat la ochii lui și l-am întrebat unde sunt ceilalți? A răspuns că nu mai sunt alțîi”, își amintește Irina, plângând.

Nikola a rămas  cu cicatrici pe obraz și în spatele urechii.

“Am avut noroc… și acum trebuie să continui să trăiesc. Această poveste trebuie să fie auzită de toată lumea, nu doar în Ucraina, ci în întreaga lume, pentru că astfel de lucruri se întâmplă”, afirmă bărbatul.

În regiunea Cernihiv, procuratura a deschis o anchetă pentru crime de război.  În toată Ucraina, au fost înregistrate până acum peste 11.600 de presupuse crime de război, potrivit autorităților locale.

citește și...