Țara europeană care va acorda femeilor trei zile de „concediu menstrual”, în fiecare lună

13.05.2022, 17:38
Țara europeană care va acorda femeilor trei zile de „concediu menstrual”, în fiecare lună

Spania ar putea deveni prima țară occidentală care le permite femeilor să-și ia mai multe zile de „concediu menstrual” în fiecare lună, conform propunerii de legislație care urmează să fie prezentată săptămâna viitoare. De asemenea, s-a propus eliminarea necesităţii aprobării parentale pentru adolescentele de 16 şi 17 ani care doresc să facă întrerupere de sarcină. 

Dar problema se dovedește controversată. Politicienii și sindicatele sunt împărțite în privința unui plan, de care unii se tem că ar putea fi contrafășurat și stigmatiza femeile la locul de muncă.

Se așteaptă ca guvernul spaniol să aprobe concediul menstrual ca parte a unui proiect de lege mai amplu privind sănătatea reproducerii și drepturile la avort, detalii despre care urmează să fie dezvăluite marți.

Trei zile de „concediu menstrual”, în fiecare lună

„Dreptul la sănătatea menstruală nu a fost vreodată discutat, iar realitatea e una sumbră. Una din patru femei nu îşi permite produse de igienă feminină”, declară Secretarea de stat pentru Egalitate şi Eliminarea Violenţei de Gen, Ángela Rodríguez.

Propunerea de lege ar introduce cel puțin trei zile de boală în fiecare lună pentru femeile care suferă de dureri severe ale menstruației, potrivit ziarul El Pais.

Concediul medical ar putea fi chiar prelungit la cinci zile

Ziarul relatează că acest „concediu supravegheat medical” ar putea fi chiar prelungit la cinci zile pentru femeile care suferă de crampe severe, greață, amețeli și vărsături.

Pachetul include, totodată, eliminarea necesităţii aprobării parentale pentru adolescentele de 16 şi 17 ani care doresc să facă întrerupere de sarcină. Totodată, taxele la tampoane şi absorbante vor fi scoase.

De asemenea, femeile care aleg să facă întrerupere de sarcină vor primi zile de concediu.

La nivel mondial, concediul menstrual este oferit în prezent doar într-un număr mic de țări, inclusiv Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia.

„Dacă această legislație spaniolă va fi adoptată și dacă este concediu plătit, va stabili un nou standard global, un standard de aur”, a declarat pentru Euronews Elizabeth Hill, profesor asociat la Universitatea din Sydney, care a studiat pe larg politicile privind concediul menstrual la nivel mondial.

Conform Societății Spaniole de Ginecologie și Obstetrică, aproximativ o treime dintre femeile care au menstruație suferă de dureri severe cunoscute sub numele de dismenoree.

Simptomele includ dureri abdominale acute, diaree, dureri de cap și febră.

„Atunci când problema nu poate fi rezolvată din punct de vedere medical, credem că este foarte sensibil să existe o incapacitate temporară asociată cu această problemă”, a declarat Ángela Rodríguez, secretarul de stat al Spaniei pentru egalitate și împotriva violenței de gen, într-un interviu recent pentru ziarul El Periodico.

„Este important să clarificăm ce este o perioadă menstruală, nu vorbim de un ușor disconfort, ci de simptome grave precum diaree, dureri de cap severe, febră”, a adăugat ea.

citește și...