Dreptul de a avorta poate fi anulat în Statele Unite. Curtea Supremă se pregăteşte să anuleze decizia istorică

05.05.2022, 14:10
Dreptul de a avorta poate fi anulat în Statele Unite. Curtea Supremă se pregăteşte să anuleze decizia istorică

Milioane de femei din SUA și-ar putea pierde în curând dreptul legal la avort, potrivit unui document dezvăluit de Curtea Supremă. Se așteaptă ca judecătorii Curții Supreme să emită o decizie la sfârșitul lunii iunie sau începutul lunii iulie.

Documentul, publicat de Politico, sugerează că instanța supremă a țării este gata să anuleze decizia din 1973 care a legalizat avortul la nivel național. O scurgere fără precedent a unui proiect de decizie a Curții Supreme arată că majoritatea judecătorilor susțin încetarea protecției federale pentru avorturi, în cel mai controversat caz al instanței din generații.

Dacă instanța anulează hotărârea Roe v Wade, statelor individuale li se va permite să interzică avortul dacă doresc.

26 de state ar interzice avortul

 

Se așteaptă că avortul ar putea fi interzis în aproape jumătate din statele americane. Dacă proiectul de decizie al Curții Supreme nu este modificat substanțial, 26 de state ar interzice procedura

Acest drept a fost stabilit în cauza emblematică din 1973, Roe v Wade. Roe a descoperit că gravidele au dreptul constituțional de a întrerupe o sarcină până în punctul în care un făt poate supraviețui în afara uterului, considerată aproximativ 24 de săptămâni de gestație și un principiu legal numit „viabilitate”.

Curtea Supremă a SUA, remaniată de Donald Trump

Curtea Supremă a SUA a fost profund remaniată de fostul preşedinte republican Donald Trump care, în cinci ani, a adus trei magistraţi, întărind astfel majoritatea sa conservatoare (şase judecători din nouă).

Începând din septembrie 2021, această nouă componență a Curții Supreme le-a transmis mai multe semnale favorabile celor care se opun avortului.

Mai întâi, Curtea a refuzat să împiedice intrarea în vigoare a unei legi în Texas care limitează dreptul la avort la primele şase săptămâni de sarcină, comparativ cu două trimestre în cadrul legal actual.

La examinarea în decembrie a unei legi din Mississippi, care chestiona, de asemenea, perioada legală pentru avort, o majoritate a magistraţilor au lăsat de înţeles clar că ei sunt pregătiţi să modifice sau chiar să anuleze decizia Roe vs. Wade.

citește și...