Țara din Europa care vrea să introducă închisoare pe viață pentru șoferii criminali. Când intră în virgoare noua lege

26.06.2022, 14:18

Șoferii ucigași vor risca închisoare pe viață în temeiul noilor reguli de condamnare care intră în vigoare săptămâna viitoare. Pedeapsa maximă pentru cauzarea morții prin conducere periculoasă este în prezent de 14 ani, dar va fi prelungită pe viață în conformitate cu noua legislație.

Ca parte a modificărilor care intră în vigoare marți, va fi creată o nouă infracțiune de vătămare gravă prin conducere neglijentă. Judecătorii vor putea pronunța condamnări pe viață șoferilor periculoși care ucid și șoferilor neglijenți care ucid în timp ce sunt sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Noul regim de pedeapsă depășește cu mult pedeapsa maximă anterioară de 14 ani.

Șoferii ucigași ar putea fi condamnați la închisoare pe viață

Schimbarea intră în vigoare marți, ca urmare a Legii Poliției, Crimelor, Condamnării și Tribunalelor (PCSC).

Judecătorii ar putea condamna pe viață șoferii periculoși care provoacă decese, conform noilor reguli care intră în vigoare săptămâna aceasta. Pedepsele maxime pentru șoferii periculoși care ucid și șoferii neglijenți care ucid sub influența alcoolului sau a drogurilor vor fi majorate de la 14 ani la viața pe viață, în conformitate cu modificările.

O nouă infracțiune, în legislație

De asemenea, va fi creată o nouă infracțiune de vătămare gravă prin conducere neglijentă, ceea ce înseamnă că cei care provoacă răni pe termen lung sau permanente se confruntă și cu pedepse mai aspre.

Viceprim-ministrul și secretarul Justiției Dominic Raab a declarat: „Au fost pierdute prea multe vieți din cauza unui comportament nesăbuit la volan, care a devastat familiile. Am schimbat legea, astfel încât cei responsabili să se confrunte acum cu posibilitatea de a trăi după gratii”.

Planurile de a impune pedepse mai lungi cu închisoarea șoferilor care ucid au fost anunțate pentru prima dată de Guvern în 2017.

Aceasta a urmat unei investigații a ziarelor, care a evidențiat sentințele blânde pronunțate acestor șoferi.

Alte măsuri care intră în vigoare includ modificări ale regulilor pentru a permite, de asemenea, judecătorilor să acorde persoanelor cu deficiență de auz sprijin suplimentar al interpreților în limbajul semnelor în timpul deliberărilor juriului.

Anterior, doar celor 12 jurați li s-a permis să intre în sălile de deliberare, ceea ce înseamnă că cei cu pierdere de auz nu au putut participa.

Raab a spus: „Dreptul de a fi judecat de colegii tăi datează din Magna Carta și este o piatră de temelie a sistemului nostru de justiție. Schimbăm legea pentru ca mult mai mulți surzi să aibă ocazia să-și îndeplinească această datorie civică importantă.”

citește și...