Superalimentul care scade colesterolul și previne diabetul

28.11.2022, 14:45

Fisticul are multe beneficii pentru sănătate printre proprietățile sale, afectând colesterolul, diabetul și celulele. Acest fruct străvechi al arborelui de fistic este cultivat de mii de ani în Asia de Vest, mai precis în centrul Iranului. De acolo era exportat pe coastele mediteraneene. În acel moment, a început să fie comercializat în întreaga lume. Cu toate acestea, importanța sa constă în numeroasele beneficii pentru sănătate pe care fisticul le are printre proprietățile sale.

O listă lungă de nutrienți sporește proprietățile fisticului. Printre acestea se numără unele dintre cele mai importante, cum ar fi proteinele, carbohidrații, aminoacizii, antioxidanții, diferite tipuri de vitamine (A, C, E, K și complexul B), fibrele vegetale, grăsimile sănătoase și diferite minerale, cum ar fi fosforul, calciul sau potasiul, printre altele.

Reduce colesterolul

Una dintre cele mai importante proprietăți ale fisticului este reducerea în sânge a nivelului de colesterol rău (LDL), cel care se acumulează în artere. La nivel cardiovascular, conține, de asemenea, L-arginină, un aminoacid care previne coagularea neregulată și întărirea arterială. În sfârșit, prezența antioxidanților, a fitosterolilor și a acizilor grași asigură buna funcționare a miocardului.

Previne diabetul

Fisticul nu este important doar pentru sistemul cardiovascular, ci ajută și la prevenirea diabetului. Fisticul conține substanțe nutritive care sunt capabile să reducă procesul de glicare, care este legătura incorectă dintre carbohidrați, care sunt zaharuri și proteine. Procesul de glicare anulează buna funcționare a proteinelor. În plus, ajută la menținerea stabilă a tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge.

Ele mențin celulele sănătoase

Ca și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, cele mai recente studii care au fost făcute pe fistic au arătat capacitatea acestuia de a menține celulele sănătoase datorită capacității lor antioxidante. Potrivit Universității Cornell din SUA, consumul de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fisticul, este legat de o incidență mai mică a bolilor cardiovasculare și oncologice, remarcându-se prin capacitatea lor anti-proliferativă asupra celulelor tumorale canceroase de colon, ficat și sân.

Din acest motiv, se recomandă să se consume între 45 și 50 de fistic pe zi, adică 30 de grame pe zi din această nucă. Cu toate acestea, ele au și alte beneficii, cum ar fi controlul greutății, sănătatea ochilor, protecția dermatologică și ajutarea procesului de digestie.

citește și...